Kış mevsiminde rüzgar ve soğuk havaya karşın vücudun ısı kaybını önlemek için damarların çapını daraltması sonucunda cilt yüzeyinde kan dolaşımının azalmaya başlar. Kan dolaşımının azalmasıyla da ciltte meydana gelen kuruma beraberinde kepeklenme, pullanma, kızarıklık, koyulaşma, yanma ve kaşıntı gibi birçok sorunu getirir. İşte kış şartlarından korunarak ışıltılı bir cilde sahip olmak için pratik ipuçları...

IŞILTILI BİR CİLT İÇİN PRATİK İPUÇLARI

1) Bol su tüketimi

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için en çok dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri olan düzenli su tüketimi ışıltılı bir cildin de adeta temelini oluşturuyor. Cilt kuruluğuna engel olmak için günde en az 2 litre su tüketilmeli. 

Az su içmenin vücuda 9 etkisi - Acıbadem Hayat

2) Odanın nem miktarını kontrol edin

Kışın sıcak tutulan odada uzun süre kuru havaya maruz kalmak cilt kuruluğuna da neden olmaktadır. Uzmanlar odanın nem oranının yüzde 50 oranında olmasını tavsiye ediyor.

Evde İdeal Nem Düzeyi Ne Olmalı | Evdeki Nem Nasıl Düzenlenir | TemizSözlük

3- Sıcak suyla değil ılık suyla yıkanın

Sıcak suyla banyo köpükleriyle ve uzun sürelerde yıkanmak ciltteki kuruluk oranını artırıyor. Banyo ya da duş süresinin çok uzun tutulmaması ve çok sıcak ya da soğuk değil de ılık suyla yapılmasına dikkar edin.

Her gün duş almak zararlı mı? (Bebekler her gün yıkanmalı mı?) - Sağlık  Haberleri

4- Düzenli olarak cildinizi temizleyin

Cildin makyaj, yağ ve kir kalıntılarından düzenli olarak arındırılmaması da daha fazla kurumasına ya da yağlanmasına neden olabilir. Kendi cilt tipinize uygun bir temizleyiciyle cildinizi günde iki kere temizlemeniz ardından cildinize uygun bir nemlendiriciyle günlük rutininizi tamamlamanız ışıltılı bir cilde sahip olmanızı da kolaylaştıracaktır.

Buna ek olarak pH'ı 5.5 olan sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar kullanmanız da cilt kuruluğunu engelleyecektir.

Derinlemesine Cilt Temizliği Neden Önemlidir? - EKSON FARMA

5- Ellerinize ılık zeytinyağı banyosu yapın

Mucizevi besinlerden biri olan zeytinyağı içerisinde bulunan E, K vitamini, yağ asitleri ve antioksidanlar sayesinde cilt kuruluğunu engelleyerek ışıltılı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Çok kuru ya da soğuktan çatlamış ellerinize ılık zeytinyağıyla yaklaşık 10 dakika banyo yaptırmanız da faydalı olacaktır.

Dişlerinizi beyazlatmak isterken gülüşünüzden olmayın Dişlerinizi beyazlatmak isterken gülüşünüzden olmayın

Doğal El Bakım Kürleri: Yorulmuş ve Yıpranmış Ellere Ev Yapımı Çözümler -  Yemek.com

6- Meyve ve sebze tüketin

Kış şartlarında daha da hassas olan vücudun sebze ve meyvelerden alacağı vitaminlere ihtiyacı vardır. Kışın mandalina, portakal gibi meyvelerle bol bol tüketilen C vitamini cildin gençleşmesine yardımcı olurken cildin nemlenmesini de sağlıyor. Kış mevsiminde portakal, mandalina, greyfurt, kivi, brokoli, maydanoz ve kuşburnu gibi C vitamini yönünden zengin besinleri sık sık tüketmeye özen gösterin.

İnsanlar Tarafından Yetiştirilmeden Önce Sebze ve Meyveler Nasıl  Gözüküyordu?

7- Omega 3 içeren gıdalar tüketin

Omega 3 içerdiğinden dolayo ciltteki derin çizgilerin azalmasına yardımcı olan Somon balığı, tuna, uskumru, ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı gibi besinlerin tüketimi de ışıltılı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. 

Omega 3 kaynağı besinler!

8- Fındık tüketin 

Başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda bulunan E vitamini, antioksidan olduğundan dolayı ciltteki hasarın düzelmesine yardımcı olurken cildin nemlenmesine ve yumuşamasına da katkı sağlıyor. 

31 Ocak FINDIK FİYATLARI: ? Serbest piyasada fındık fiyatı kaç TL oldu?  Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon GÜNCEL LİSTE!

9- A Vitamini içeren besinler tüketin

Balık yağı, yumurta, süt, karaciğer, tereyağı, peynir gibi hayvansal kaynaklarda ve havuç, ıspanak, lahana, biber, brokoli, koyu yeşil sebzeler, portakal, mandalina, kayısı ile mango gibi meyvelerde bulunan A vitamini cildin gergin olmasını sağlarken su tutma kapasitesini de artırıyor. 

A Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur? A Vitamini İçeren Besinler...  - Püf Noktası

10- Kese ve peeling yapmayın

Kış mevsiminde zaten soğuk havayla hassas olan cilde çok sık kese ve peeling yapılması cildin tahriş olmasına neden olurken kabuklanmalar ve yaralanmaları da beraberinde getireceğinden kış aylarında kese yapılması ve peeling önerilmiyor.

Ciltte tahriş nedir, tahriş olmuş cilt nasıl yatıştırılır? | CildimveBen