Küresel piyasalarda bu hafta çok sert geçiyor. Bugün Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklanacak. Yatırımcılar altına yönelmesiyle beraber Borsa İstanbul’da ise düşüşler var. 

"Dolar kaç lira olacak?" 'Gram altın düşecek mi yükselecek mi?" soruları ekonominin ana gündem başlığı olmaya devam ediyor. TGRT Haber'de piyasaları yorumlayan finans analisti İslam Memiş, "Altın sınırda, Fed kırılımı yaşanacak" uyarısı yaptı. 

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,98 düşüşle başladı BIST 100 endeksi güne yüzde 0,98 düşüşle başladı

İslam Memiş, Borsa İstanbul’daki düşüşlerin nedenlerini şöyle açıkladı:

“Bu düşüşler sürpriz değil. 2.900 seviyesine kadar bir düzeltme beklediğimi belirtmek istiyorum. Dolarla mukayese edildiğinde yabancı yatırımcılar açısından borsa ucuz kalıyor. Bankacılık sektörüne topyekûn giren bir yatırımcı var. Bankacılık sektörü riskli bir sektör. Borsada kayıplardan sonra tepki alımları var,  borsa ara ara düzeltmeler yapacaktır. Bu hafta Merkez Bankası faiz kararı alacak, belirsizlik hakim. Borsa tarafında düzeltmeler devam edecek.”

ALTININ YÖNÜNÜ FED BELİRLEYECEK

Çarşamba günü Fed, Perşembe günü ise TCMB faiz kararı alacak. Özellikle Fed’in faiz kararına odaklanan piyasalarda gram altında sert düşüşler yaşıyor. İslam Memiş, "altın düşecek mi yükselecek mi?" sorusuna cevap verirken şöyle konuştu:

“Tam sınırda bekliyoruz. 1.650 dolar seviyesine gerileyen altının ons fiyatında 1.670 dolar seviyelerini görüyoruz. Yatay seyrediyor. Ons altında bu hafta için bant aralığı 1.650-1.700 dolar seviyesi. Fed’in faiz kararı artış yönünde. Burada faiz miktarı ve açıklamalar altının ons fiyatında bir yön kırılımı yapacak. Aşağı yönlü ya da yukarı yönlü olacak. Ya altının ons fiyatı 1.705 doları görecek ya da 1.615 dolar seviyesine düşecek. Bunu yarın akşam göreceğiz. Faizi 50 mi, 75 mi yoksa 100 baz puan mı artacak belli değil.”

ABD FIRSAT KOLLUYOR

Memiş, önümüzdeki aylarda ABD'nin bunu devreye sokacağını belirterek “Kamu bankaları Rusya ile ilişkilerini devam ettiriyor. ABD boş durmuyor. Ukrayna’ya verdiği gazı Yunanistan’a veriyor. Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışıyor. Yılın son çeyreğinde hem ABD hem Yunanistan hem Rusya tarafında jeopolitik riskler olabilir” diye konuştu.