Geçtiğimiz günlerde gram altın fiyatı 1.030 liraya kadar çıktı. Devam eden politik risklerle dalgalanan piyasalarda “Altın yükselecek mi?" "Dolar kaç lira olur, müdahale gelir mi?, “Kripto paraların seyri ne yönde olacak?” sorularının cevabı merak ediliyor.

Yatırımcıları daha önce Ekim ayı için uyaran finans analisti İslam Memiş, “Altın ve gümüşte kar satışları olsa da bu daha başlangıç. Ataklar yaşanacak” yorumunda bulundu.  

ALTIN VE GÜMÜŞ YARIŞACAK 

Memiş, Ekim ayı ile birlikte altın ve gümüşte yaşanan yükselişin nedeninin dolardaki değer kayıplarından kaynaklandığını söyledi. “Altın ve gümüş yılın son çeyreğinde ataklar yapacak” diyen Memiş, şöyle konuştu:

“Gümüşte şöyle özellikler var. Gümüş sizi bekletir bekletir, bir günde 5 aylık getiriyi önünüze sunar. Altın ve gümüşlerde kar satışları var, bir düzeltme yapıyor. Yükselişe daha yeni başladı. Kasım ortasında 1.280 lira direnci kırılırsa yıl sonu öngörümüz olan 1.400 lirayı bulur.”

Memiş, yılın ilk üç çeyreğinde en çok kazandıranları şöyle sıraladı: Dolar, borsa, altın ve gümüş.

FED ARTIK GÜVERCİNLEŞECEK 

IMF ve BM’nin çağrısını değerlendiren İslam Memiş, şunları söyledi:

“Merkez Bankaları hep beraber organize oldu ve bu süreci başlattılar. Vatandaşların alım gücünü zayıflattılar. Finansal sistemler nihayetinde tıkandı. Piyasalarda İngiltere ve ABD arasında bir yarış var. Fed, faiz artırarak ben güçlüyüm ve bana itaat edeceksiniz dedi. Yılın son çeyreğine gelindi. Fed’den daha güvercin tonda açıklamalar göreceğiz. Yumuşama ve 50 ve 25 baz puanlarla faiz artırımını bırakan bir Fed olacak.” 

Yılın ilk çeyreğinde 19 bin 210 ton kuru kayısı ihraç edildi Yılın ilk çeyreğinde 19 bin 210 ton kuru kayısı ihraç edildi

Dolar endeksinin gerilemenin piyasaları rahatlattığını belirten Memiş, “Fed şu densin istiyor, biz burada çok eziliyoruz, küresel piyasaları bozdun, lütfen müdahale et. Bu çağrılarla Fed istediğini yaptı ve biraz egosunu tatmin etti. Bu bir senaryo. Faiz artırımı piyasaları etkiledi” dedi. 

DOLARA MÜDAHALE, KONUT FAİZLERİNE VE ÖTV’YE İNDİRİM GELEBİLİR 

"Son gelişmelerden Türkiye nasıl etkilenecek?" sorunu da cevaplayan Memiş, şunları söyledi:

“Türkiye’nin hikayesi bambaşka. Türkiye piyasalarda kendine bir rol benimsedi. Kur ve enflasyonu bırakıp büyümeye odaklandı. Dolar 20-21 aralığını bulacak ancak orada bir müdahale olabilir. Yeni destek ve teşviklerle iyileşmeler mümkün. Türkiye tek haneli faize odaklanırken konut kredilerinde de bir düşüş bekleniyor,  ÖTV indirimi de olabilir. Ancak fiyatlara yansımayabilir. ÖTV indirimleri ile ilgili 5 yıl kullanma yani satmama şartı getirilebilir. Yılın son çeyreği zor geçecek, jeopolitik risklere odaklanacağız.”