FED'in baz puanını 75' indirmesinin ardından altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, piyasalara yönelik önemli açıklamalar yaptı. 

BIST 100 endeksi güne değer kazanarak başladı BIST 100 endeksi güne değer kazanarak başladı

Memiş, TGRT Haber ekranındaki programda, şunları söyledi: "FED'in 28 yıl aradan sonraki 75 puanlık faiz artırımı piyasaları biraz rahatlattı. Karar zaten 3 gün önce satın alınmıştı. Borsalarda, emtialarda, kripto paralarda yaşanan sert düşüşlerin nedeni belirsizlikle alakalı, 75 puanlık faiz artırımının satın alınmasıydı. Beklentinin gerçekleşmesiyle piyasalar biraz daha rahatladı ve kararın ardından toparlanma gördük.

Emtia piyasalarında yine satıcılı, paritelerde satıcılı seyir var. Dolar endeksi tekrar 105 seviyesinin üstünde. Tekrar bir bozulma beklemiyorum. Bundan sonraki süreçlerde Fed kararlarını net ve şeffaf şekilde açıklamaya devam ediyor. Bu faiz artırımlarını devam ettirecek.

Faiz artırımları devam ediyor, peki, enflasyon dünyada düşecek mi? Bundan sonra takip edeceğimiz bu. Bundan sonra süreçlerde enflasyon mevsimsel etki düşüşünden sonra düşüşlerinin devam ettirmezse bu sefer resesyon ve stagflasyon süreci başlar. Fed Başkanı Powell'ın söylemleri şahin olsa da, dünyada enflasyonla mücadelenin çok kolay olmayacağı anlaşılıyor." dedi.

2023'TE RÜZGAR TERSİNE DÖNEBİLİR

Bundan sonra gelecek faiz artışları 2023 nasıl geçecek sorusunu sorduruyor. Merkez Bankaları agresif şekilde faiz artırıyor. 2023'te ters rüzgar olursa bu da piyasalar için şaşırtıcı olmaz. Tüm dünya merkez bankalarının faiz artırımları, 2023 yılında dünya ekonomilerini risk taşıdığını bize ifade ediyor. Merkez Bankaları ile dünyaya harcamalarınızı azaltın mesajı da veriliyor ama temel ihtiyaç grubunda harcamalar devam ediyor. Alım gücünün azaltılması toplumun fakirleşmesi anlamına geliyor. Burada yeni bir makas değişikliğine ihtiyaç var.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NA ÇEVRİLDİ

FED'i net gördükten sonra, bundan sonra gözlerimiz TCMB faiz kararında. Bu açıklamalar daha fazla önemli. Sayın Cumhurbaşkanı 'Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz' dedi. Merkez Bankası, dolar endeksinin 105 seviyesini kırdığı dönemde, faiz indirimine devam ederse, söyleyecek çok da bir şey yok.

'DOLAR KRİTİK DİRENÇ SEVİYESİNİ ZORLUYOR'

Şu anda kritik direnç seviyesini zorlayan bir dolar / TL kuru var. Devamında 17,50 ve 17,80 risk olarak devam ediyor. Kalıcı olabilecek mi, biz burayı takip etmeye devam ediyoruz. Tekrar aşağı yönlü trend olursa 17'nin altında rakamlar mümkün olabilir ama burada artık kararı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verecek. Açıklamalar dolar/TL üzerinde, TL varlıklar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.