Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Mayıs ayında altın fiyatlarına ilişkin beklenen yükseliş başladığını belirtti. 

BORSA İSTANBUL'DA SATIŞ DALGASI OLUR MU?

"Küresel piyasalarda bütün borsalarda yaşanan hızlı satışla birlikte bizim borsamızda da tekrar hızlı satışlar olduğunu hep beraber gördük. Borsa İstanbul 2420 puan seviyesinde. 100 endeksi, yurtdışına göre kıyasla pozitif yönde ayrıştığını görmüştük. Dolar karşısında Borsa İstanbul 100 endeksi ucuz kaldı. Yükseliş devam eder mi? Ben risk görüyorum, 2500 puan seviyesinin üzerindeki ataklara çok dikkat etmek gerekiyor. 2250 puan seviyesi ise güçlü destek olarak takip edeceğim ancak yurt dışı borsalara baktığımızda önümüzdeki haftalarda bu satış dalgasının tekrarlanması olasılığı çok yüksek. Emtialar ve paritelerde satış bitti diye bir şey yok. Silkeleme operasyonu sürüyor sadece tepki alımı görüyoruz ama operasyonun ne kadar süreceğiyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

DOLAR ALIRKEN DİKKAT!

Dolar kuru 15.48 lira seviyesinde yani ekranda görmüş olduğunuz 15.48 olsa da serbest piyasalarda şu anda dolar tl kurunun 15.50 olduğunu söyleyebilirim. Serbest piyasalarla ekranlar ve bankalar arasında 3 puanlık bir makas aralığı var. Bu aralığı yaklaşık 1 aydır söylüyorum. Makas aralıklarına dikkat edin, yanılgıya düşmeyin. Alım ya da satım yaparken bu makas aralıklarını göz önünde bulundurmayan yatırımcı alım ya da satış hamlesini yanlış yapabilir.

EURO DOLAR PARİTESİ ÇOK DÜŞÜK

Euro TL kuru 16.13 tl ekranlarda serbest piyasada 16.04 tl seviyesinde. Euro dolar paritesi benim beklentimden daha az seviyelere geldi. 1.05 seviyesindeydi Bu silkeleme operasyonuyla 1.0350 seviyesine kadar sert bir şekilde geriledi. Şu anda 1.04 seviyesine tutunmaya çalışıyor. Ancak bu seviyelerin oldukça düşük olduğunu belirtmek isterim. Elinde dolar bulunan yatırımcılar da euro dolar paritesini nasıl değerlendirebilirim diye düşünmeli. Bu düşüş dolar yatırımcısının önünde bir nimet olarak duruyor."

Faiz kararı öncesi dolar ve euroda son durum Faiz kararı öncesi dolar ve euroda son durum

ONS ALTINA NELER OLUYOR?

"Altının ons fiyatında takip ettiğim bant aralığını 1830 ile 1930 arasında takip ediyorum dedim. Bu seviye dün kırıldı 1823 dolar seviyesine düştü. Bakalım kapanı 1830'un altında kapatacak mı? Düşüşlerin devam etmesi için en az iki gece art arda bu değerin altında kapanış gerçekleştirmesi gerekiyor. O yüzden hem haftalık bazda hem de günlük bazda 1830 dolar altında kapanış olup olmayacağını bugün yakından takip etmek gerekiyor.

ONS DÜŞERKEN GRAM NASIL YÜKSELİYOR?

Gram altın TL'de ise ekranlarda 906 lira görüyorsunuz. 900 liranın altına sarkmayan bir fiyat var. Gram altın ve gümüşün kurtarıcısı yine dolar kuru oldu. Dolar kurundaki yükseliş gram bazında emtia fiyatlarında düşüş görmedik. Her ne kadar ekranlarda size gram altın fiyatını 906 lira gösterseler de şu anda serbest piyasada gram altın TL fiyatı 920 lira. Kuyumcular 5 lira da işçilik koyuyor, 926 liraya alıyorsunuz. Yani piyasada 906 liraya gram altın yok. O yüzden alım satım arasında 914 liraya alanlar 920 liraya satıyor. Alım satım arasındaki bu yanılgıyı rafa kaldırmanız ve buna alışmanız gerekiyor.

"GÜMÜŞ FAZLA DEĞER KAYBETTİ"

Gümüşün gram fiyatı 10.34 lira seviyesinde. 10.56 lira seviyesinden hızlı bir geri çekilme varda ama gümüş ons fiyatı benim de beklentimden daha fazla değer kaybettiği için şu an 20.82 dolar seviyesinde olduğu için ve gümüş altın rasyosu yüksek olduğu için altının gram fiyatına kıyasla biraz daha fazla değer kaybetmiş oldu. Elinde TL bulunan dolar bulunan yatırımcılar için aslında çok güzel bir fırsat sunmuş oluyor. Tek bir enstrümana yatırım yapmış olanlar, bu sert düşüşleri görünce morali bozuluyor. Farklı enstrümanlara bölerek yatırım yapıldığında o düşüşlerin önemi yok. Sürekli yükselsin diye bir ekonomi, finans yok.

BRENT PETROL NEREYE GİDİYOR?

Brent petrol 107 dolar seviyesinde. Dikkat ederseniz petrol fiyatlarına dokunmuyorlar. 106 dolar, destek seviyesi olmaya devam ediyor.

KRIPTO PARALARDA ŞOK!

Kripto paralarda ise bitcoin ve altcoinde sert düşüşler var. Luna'da ciddi bataklar oluştu. Bitcoin 30 bin dolar seviyesinde, bakalım tutunabilecek mi, çünkü silkeleme operasyonu devam ediyor. Soğukkanlı olmak gerekiyor.

"STERLIN TUTANLAR TUTMAYA DEVAM ETMELİ"

Sterlin TL kuru 18.93 tl seviyesinde. Güçlü duruşunu korumaya devam ediyor çünkü dolar içeride güçlü. Sterlin tutanlar tutmaya devam etmeli, halen düşük seviyede.

Sterlin dolar paritesi de elinde dolar olan yatırımcılara iyi fırsatlar sunuyor. 1.22 seviyesine kadar sert bir şekilde geriledi. 1.37'den bu seviyeye geldi. Bu düşüşlerin kalıcı olduğunu tahmin etmiyorum.

DOLAR ZİRVEDE

Dolar endeksi 104.67 seviyesinde. Dolar uluslarası piyasalarda değer artışında. Yıl sonuna kadar muhtemelen devam edecek."