Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Doğan Kalafat, Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına katılarak kritik açıklamalarda bulundu. Kalafat, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgedeki artçılar hakkında "Artçı depremler 1 yıl içinde büyüklükleri ve sıklıkları azalarak bitecektir. Bu süreç içinde vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları çok önemli." dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclisimiz, geleceğimizi güvence altına almaya durmaksızın devam edecektir TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclisimiz, geleceğimizi güvence altına almaya durmaksızın devam edecektir

MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN?

Marmara'da beklenen deprem hakkında da kritik bilgiler veren Kalafat, 2001'de hazırladığı çalışmayı hatırlatarak öngörülerde bulundu. Kalafat, beklenen ve özellikle İstanbul'da yaşayanları korkutan deprem hakkında şu ifadeleri kullandı: 

"Marmara’da Kuzey Anadolu fayının Kuzey Kolu üzerinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını söyleyebiliriz. Elbette bu depremin ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil ama bölgedeki büyük depremlerin tekrarlanma periyotlarına bakarak istatistiksel tahminlerde bulunabiliriz. Bu istatistiksel veriler bize Marmara’da, 2030 yılına kadar yüzde 64, 2050 yılına kadar yüzde 75 ve 2090 yılına kadar yüzde 95 oranında büyük bir deprem yaşanacağını gösteriyor."

"KALAN ZAMAN ÖNEMLİ"

Prof. Doğan Kalafat geçen her zamanın çok değerli olduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Geriye kalan zaman diliminde depreme hazırlıklar yapmalı ve depremlerden dersler çıkarmalıyız. Yaşadığımız bu felaketler bize şehirlerin depreme dayanıklı bina stoklarıyla rehabilite edilerek toplumun bilinçlenmesi gerektiği mesajını vermiş olmalıdır."