Kuzey Kore Perşembe günü bir tarım bölgesinde tanımlanamayan bir bağırsak salgınının patlak verdiğini bildirdi ve bu, kronik gıda kıtlığı ve benzeri görülmemiş bir COVID-19 enfeksiyonu dalgasıyla mücadele ederken izole ülkeye daha fazla yük bindirdi.

ÖLÜMLER VE ENFEKSİYONLAR

Eikon kullanıcıları, vaka takipçisi ve haber özeti için COVID-19: MacroVitals

ASYA PASİFİK

* Sağlık bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın son 24 saat içinde 12.213 yeni koronavirüs enfeksiyonu kaydettiğini ve bunun yaklaşık dört ayın en yüksek rakamını kaydettiğini söyledi.

10 Yıl sonra sonuçlandı: Savaş Ay'ın miras davasında karar belli oldu 10 Yıl sonra sonuçlandı: Savaş Ay'ın miras davasında karar belli oldu

* Ulusal Sağlık Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin Anakarası'nın 15 Haziran için 64'ü semptomatik ve 111'i asemptomatik olan 175 yeni koronavirüs vakası bildirdiğini söyledi.

* Bir şehir yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Şanghay'ın 16 bölgesinin tamamının sakinler için Temmuz ayının sonuna kadar her hafta sonu toplu COVID-19 testi düzenlemesini zorunlu kılacağını söyledi

AVRUPA

* Fransız ilaç üreticisi Valneva Çarşamba günü yaptığı açıklamada, COVID-19 aşı adayı VLA2001 için tedarik anlaşmasının feshedilmesiyle bağlantılı olarak İngiliz hükümetiyle bir uzlaşma anlaşmasına vardığını söyledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Salı günü yaptığı açıklamada, Moderna'nın aşı üretimini artırmak için İspanya'da yeni bir laboratuvara yaklaşık 500 milyon avro (520,60 milyon $) yatırım yapmayı planladığını söyledi

AMERİKALAR

* Ulusal Sağlık Enstitüleri yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin pandemiyi kontrol altına alma çabalarının yüzü haline gelen bir halk sağlığı yetkilisi olan Dr. Anthony Fauci'nin Çarşamba günü COVID-19 için pozitif test ettiğini söyledi.

* Pan Amerikan Sağlık Örgütü Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Amerika Kıtasındaki COVID-19 vakalarının geçen hafta 1.2 milyon yeni vaka ve 4.069 yeni ölümle öncekinden %11 arttığını söyledi.

AFRİKA & ORTADOĞU

* Devlet haber ajansının içişleri bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan COVID-19'un yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin kaldırıldığını duyurdu. 

TIBBİ GELİŞMELER

* Çarşamba günü ABD Gıda ve İlaç İdaresi danışmanları, ajansın en küçük milyonlarca Amerikalı çocuk için Moderna ve Pfizer/BioNTech'ten COVID-19 aşılarına izin vermesini oybirliğiyle tavsiye etti.

 Avrupa İlaç Ajansı, koronavirüsün Omicron soyunun yeni alt varyantlarının vakaları arttığından, Çarşamba günü Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen varyanta uyarlanmış bir COVID-19 aşısının kapsamlı bir incelemesini başlattı.

EKONOMİK ETKİ

* Dünya Ticaret Örgütü'nün gıda, balıkçılık ve aşılarla ilgili müzakereleri, sert pazarlıkların Hindistan'ın uzlaşmazlığı karşısında anlaşmalar sağlayabileceğine dair artan şüpheler arasında Perşembe günü erken saatlere kadar uzandı.

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir.