Yapımı tamamlanan, temeli 2020 yılında atılan İznik Arkeoloji Müzesinin kısa süre içerisinde resmi açılış töreni gerçekleşecek.

Yeni müze, mimarı yapısıyla Avrupa’nın en önemli müzeleri arasında gösterilmeye adayken Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ’dan bu yana bütün tarihlere tanıklık yapıyor.

Roma dönemine ait mermer oyun tablasının da bulunduğu yeni müzede üzerinde ki işlemeleriyle dikkat çeken savaşçı Yunan kahramanı Akhileus Lahdi, Tanrılar Lahdi, Büyük İskender’in generali Antigonos Lahdi ve asil ailelere ait lahitler yer alıyor.

2 BİN 500 YILLIK MESAJ

2 bin 500 yıllık aşk mesajı çözüldü

Henüz açılmayan arkeoloji müzesinin en çok dikkat çeken eseri ise Büyük İskender’in generallerinden biri olan Antigonos’a ait lahit oldu. İlk kez görüntülenen lahitin üzerindeki Roma harfleriyle yazılan duygusal mesaj ise herkesi şaşırtacak cinsten.

Arkeologlar tarafından çevirisi yapılan 2 bin 500 yıllık mesajda şu ifadeler yer alıyor; “Ben üzgün Arete, bütün benliğimle Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine beni tutsak etti.”

Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı! Sağlık durumuyla ilgili ilk açıklama geldi Kadir İnanır hastaneye kaldırıldı! Sağlık durumuyla ilgili ilk açıklama geldi

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MÜZESİ OLMAYA ADAY

2 bin 500 yıllık aşk mesajı çözüldü

İznik Müzesi eski müdürü Arkeolog Taylan Sevil yaptığı açıklamada, “Yeni müze çok ama çok önemli taşınır kültür varlıkları barındırmaktadır. Tarih öncesinden günümüze kadar pek çok medeniyetlerin eserleri mevcuttur. Burada ki arkeoloji müzesi çok önemli bir boşluğu doldurmuştur. Bu müze dünya uygarlığına tanıklık edecektir” dedi.

Kaynak: İHA