HAK-İŞ'e bağlı Enerji İş Sendikası nisan ayında Türkiye'nin önemli holdinglerinden bir tanesinde örgütlenmeye başladığı esnada kanunsuz ve hukuksuz bir şekilde eski Bakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından iş kolu değiştirilmiştir. Kanun ve hukuk tanımadan siyasi iradesini kullanarak iş kollarını değiştiren eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in hukuk tanımamazlığı devam etti. 

ESKİ ÇALIŞMA BAKANI TÜRK-İŞ SEMPATİZANLIĞINDAN TAVİZ VERMİYOR

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türk-İş sempatizanlığından hiçbir taviz vermeden çalışmaya 28 Haziran seçimlerine kadar devam etti.  Bİlgin’in Türk-İş Genel Başkanına bir dönem danışmanlık yaptığı gerçektir. Ancak Bakanlık döneminde Hak-İş’e bağlı sendikalara yapılan ayrımcılık ve engellemelere bakıldığında acaba danışmanlık sırası Türk-İş’te mi, Bakanlık Türk-İş’e danışmadan iş yapamıyor mu, Türk-İş ve bağlı sendikalarının menfaatlerinin korunması, kamu menfaatlerinden daha mı üstün?

MÜCADELE HUKUKTAN UZAK BİR ZEMİNDE YÜRÜTÜLMEKTEDİR

Türk-İş güdümünde hareket etmekte olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hak-İş’e bağlı sendikalara acımasızca haksızlık yapmaktan geri durmadı.
Öz İletişim-İş Sendikası uzun zamandır Türk Telekom’da örgütlenmeye çalışmakta ve yetki mücadelesi vermektedir. Yapılan örgütlenme çalışmaları neticesinde belli bir aşamaya varan Öz İletişim-İş Sendikası, Türk-İş’e bağlı Türkiye Haber-İş Sendikası ile mücadele vermektedir. Tabi sahada görülen mücadele iki sendikanın yetki mücadelesi gibi görüntü veriyorsa da perde arkasında mücadelenin bir tarafında da Türk-İş saflarında yer alan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanı da vardı.

Mücadele hukuktan uzak bir zeminde yürütülmektedir. Bakanlık Hak-İş’e bağlı Öz İletişim-İş Sendikası’na her türlü zulmü reva görmektedir. İki sendika arasında hukuki zeminde yürütülmesi gereken mücadele ne yazık ki Bakanlığın müdahalesiyle haksız ve hukuksuz bir biçime evrildi. Vefat etmiş ve emekli olmuş kişilerin çalışmaya devam ediyormuşçasına kayıtlarının sürdürülmesi ve ölen ve emekli olan isimlerin Türk-İş’e bağlı Türkiye Haber-İş Sendikası’na üye gösterilerek
Hak-İş’e bağlı Öz İletişim-İş Sendikası’nın yetki çoğunluğunun tespitine engel olundu. Bakanlığın hukuksuz işlemine karşı adli yargıya başvuran Öz İletişim-İş Sendikası, Ankara 4. İş Mahkemesi’nde görülen davayı kazandı. Peki hakkı yenen binlerce işçinin, sendikanın kaybı ne olacak? Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Hakkı ŞEKERBAY imza attığı hukuksuzluğun faturasını ödeyecek mi?

Liman İş Sendikası'nın grevi zaferle sonuçlandı: Birleştik ve kazandık! Liman İş Sendikası'nın grevi zaferle sonuçlandı: Birleştik ve kazandık!

NELER OLMUŞTU?

16 Eylül 2022 tarihinde Enerji İşçi Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde basın açıklaması düzenlemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iş yeri yetki başvurusunda bulunan Enerji İşçileri Sendikası, yaptığı başvuru sonrasında bakanlık tarafından kendisine üye olan işçilerin üyelik tarihinde değişiklik yapıldığını tespit etti. Üyelik tarihlerinde yapılan bu değişikliğin ardından Enerji İşçileri Sendikası üyeleri Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı TES-İş Sendikası'na lehine yetki çıkarılması yönünde usulsüz işlem yapıldığı iddia etmişti. 

ÇSGB’de çifte standart gına getirdi. Görevi kötüye kullanan, resmî belgede sahtecilik yapan bir devlet kurumu olur mu? İşçinin üyelik tarihleriyle oynayarak TÜRK-İŞ’e hizmet etmeye devam mı?
“ Bakan Bey, Türk-İş’ten ayrıl ❗️”@RTErdogan @fahrettinaltun @vedatbilgn @csgbakanligi pic.twitter.com/yvllabTBLl

— Enerji İş Sendikası 🇹🇷 (@Enerjiis) September 9, 2022

Üyelik tarihlerinde yapılan bu değişiklik, Enerji İşçileri Sendikası'nın  iş yeri üye sayısında düşüşe yol açmış ve iş yeri yetki başvurusunda bulunmasını olumsuz etkilemiştir.

İNCE DETAY: BAKAN BİLGİN TÜRK-İŞ'E  VE TÜRK METAL'E RESMİ DANIŞMANLIK YAPTI

Edinilen bilgiye göre; daha önceki yıllarda TÜRK-İŞ'e ve TÜRK Metal'e resmî danışmanlık yaptığı ve şu anda da aktif olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Prof. Dr. Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ'e bağlı TÜRK Metal Sendikası'nı usülsüzce iş kolunu değiştirdi. Ardından Enerji İş Sendikası bu karara karşı çıktı. Büyük bir mücadele sonucunda müfettişlerin de devreye girmesiyle Bakan Bilgin'in değiştirdiği iş kolu Enerji İş'e tekrardan devredildi.

SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELİ KALDIRAMADI

Bakan Bilgin konuyla ilgili şöyle konuştu: "Biz iş kolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa ona göre iş kolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız."

Bakan Bilgin'in yaptığı açıklamada sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağını belirtse de sendikaları birbirine düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır. 

Çalışma Bakanlığı gündemde olan EYT, asgari ücret, emeklilik gibi konularla ilgilenirken, tüm iş yerlerinin çalışma kolunu tek tek denetleyip belirlemesi akla ve mantığa sığmamaktadır. 

Birçok sendika bu durumdan oldukça rahatsız ve bu durumun sadece birkaç sendikaya yaracağı düşünülüyor. Sendikalaşmada kutuplaşmaya neden olacak bu karara tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor. Sendikalar arasında kaos çıkmaması ve işçilerin mağdur olmaması için Bakan Bilgin'in bir an önce verdiği karardan vazgeçmesi gerekiyor.