Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları Meclis binasına girdi.

Şişli'de yol çöktü! Çukura düşen araçlar işte böyle çıkarıldı Şişli'de yol çöktü! Çukura düşen araçlar işte böyle çıkarıldı

Hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi'ne mensup bir grup, beton bariyerleri geçerek Meclis binasına girdi.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra bariyerleri yıkarak Meclis binasına girdi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

SADR: "MESAJINIZ YERİNE ULAŞTI, EVİNİZE DÖNÜN"

Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Mesajınız yerine ulaştı. Yolsuzları ürküttünüz. İki rekat namaz kılıp barışçıl şekilde evinize dönebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Sadr destekçileri, açıklamanın ardından Meclis binasından ve diğer alanlardan çekilmeye başladı.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimler sonrasında başlayan hükümet krizi devam ediyor. İran’a yakın Şii çatı kuruluş ile Sadr arasında hükümetin kurulması konusundaki anlaşmazlıklar sürmüş, seçimlerden birinci çıkan Mukteda es-Sadr, 12 Haziran'da 329 sandalyeli mecliste sayısı 75 olan milletvekili ile birlikte Irak Parlamentosundan istifa etmişti.

İstifa gelişmesi sonrasında parlamentodaki bazı parlamenterlerin çağrısı üzerine Meclis Başkanlığı olağanüstü toplanmış, istifa eden Sadr Hareketi üyesi parlamenterlerin yerine 64 isim seçilmişti. Irak'ta uzun zamandır hükümet kurulamadığı için devlet bütçesi onaylanmadı, kamu kurumları ise çalışamaz durumda bulunuyor.