Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine sıcak bakmaması, Finlandiya ve İsveç başta olmak üzere diğer NATO ülkeleri tarafından da çok konuşuldu. 

Uluslararası basında Erdoğan’ın, terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ, ayrıca Türkiye’ye F-35 satışı gibi konularda bazı tavizler almayı hedeflediği yorumları yapıldı. Batı basınında, Erdoğan’ın açıklamalarının iki ülkenin katılımına yönelik ilk itiraz olduğuna dikkat çekilerek, Avrupa Birliği içinde Rusya’ya petrol ambargosu uygulanmasını engelleyen Macaristan’ın Ankara’yı izleyebileceği kaydedildi. Erdoğan’ın iki İskandinav ülkesinin üyeliğine kapıyı tümden kapamadığı da vurgulandı.

ABD: Türkiye Değerli

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Türkiye’nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise Rusya ve Ukrayna arasında diyalog sağlanmasına uğraşan Türkiye için, “ Türkiye değerli bir müttefik, şu aşamada Türkiye’nin duruşunu anlamaya çalışıyoruz” dedi. Finlandiyalı yetkililer, Ankara’nın itirazının daha çok İsveç’e yönelik olduğu görüşünde.

Almanya Şaşkın

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin itirazı sebebiyle şaşkın olduğunu belirtti. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, “İçinde bulunduğumuz şartlarda güvenlik garantileri bekleyen İsveç ve Finlandiya için sadece üyelik değil, hızlı bir üyelik dileğimiz var” dedi. 

Erdoğan Ne Demişti?

Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurduğu açıklandı ve İsveç'in de başvuru yapacağı beklenirken Erdoğan basına yaptığı açıklamada "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz, ancak olumlu görüşlere sahip değiliz." diyerek, NATO'nun geçmişte Yunanistan'ı üye olarak kabul etmesinin bir hata olduğunu da sözlerine ekledi.

DMM o iddiayı yalanladı: Aralarında gerginlik yaşanmadı DMM o iddiayı yalanladı: Aralarında gerginlik yaşanmadı

Erdoğan, ayrıntı vermeden, "Türkiye olarak benzer hataları tekrarlamak istemiyoruz. Ayrıca İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin misafirhanesidir." dedi. Hatta bazı ülkelerde milletvekili bile oluyorlar. Bizim bunu desteklememiz mümkün değil" dedi.