Petrol fiyatları, dünkü seansta küresel ekonominin durumu nedeniyle zayıf talebe dair endişelerle yüzde 4’e yakın gerilemesinin ardından bugün de değer kaybetti.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 gerileyerek 81,42 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,35 gerileyerek 76,6 dolar seviyesinde işlem gördü. Böylece petrol fiyatlarında yılbaşından bu yana düşüş yüzde 4’ü aşmış oldu.

Bakan Işıkhan'dan CHP'ye tepki: Bu kadar borca batmanın tek bir açıklaması olabilir, 'belediyeyi talan etmek' Bakan Işıkhan'dan CHP'ye tepki: Bu kadar borca batmanın tek bir açıklaması olabilir, 'belediyeyi talan etmek'

ÇİN’DEKİ GELİŞMELER FİYAT DÜŞÜŞÜNÜ TETİKLEDİ

Çin’de COVİD-19 önlemlerinin gevşetilmesi geçtiğimiz haftalarda talebe ilişkin endişeleri gidererek petrol fiyatının yükselmesine katkıda bulunmuştu. Ancak önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayısının hızla artışa geçmesi endişeleri tekrar tetikledi.

ILIMAN HAVA VE RESESYON KORKUSU

Ayrıca ABD ve Avrupa’da bu kış ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar, olası bir enerji krizi korkusuna ilişkin endişeleri hafifletti. Bu da petrol talebinin artacağına ilişkin korkuları gidererek fiyatları baskıladı. Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırması nedeniyle ABD’de resesyonun daha olası hale geldiğine ilişkin korkular da fiyatların düşüşüne katkıda bulundu.

AKARYAKITTA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Petrol fiyatlarındaki düşüş sonrası gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Petrolün düşüşü uluslararası fiyatlara endeksli olarak Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarında indirimi beraberinde getirebilir ancak dolar/TL kurundaki artış, indirim miktarını azaltıyor.

Sektör kaynakları, bugün uluslararası fiyatlardaki kapanış seviyelerine göre yarın gece benzinde indirimin olabileceğini ancak henüz netleşmediğini söyledi.