Rami Kışlası'ndan restore edilerek dönüştürülen Rami Kütüphanesi, düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcılara selamlayarak kütüphanenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

"BURHAN ÇAÇAN HALK MÜZİĞİNE EŞSİZ KATKILAR YAPTI"

Hayatını kaybeden sanatçı Burhan Çaçan'a Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, "Burhan Çaçan yürek tellerimizi titreten, güçlü sesi, kendine özgü yorumu ve her zaman koruduğu vakur duruşuyla hem halkımızın gönlünde taht kurmuş hem de Türk halk müziğine eşsiz katkılar yapmış bir sanatçımızdır.

Merhum sanatçımız bizim de ilk gençlik yıllarımızdan itibaren severek dinlediğimiz, şahsiyetini hep takdir ettiğimiz gerçekten müstesna bir insandı. 45 yıllık sanat hayatı boyunca birbirinden değerli albümlere imza atan Burhan Çaçan vefatıyla geride doldurulması zor bir boşluk bırakmıştır. Rabb'im merhum sanatçımızı rahmeti ve merhametiyle kuşatsın. Başta ailesi olmak üzere yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır versin diyorum." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN AYNI MEKANDA PEYNİR SATTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Kütüphaneye dönüştürülen Rami Kışlası'nın ülkenin son 2,5 asırlık tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna değinen Erdoğan, kendisinin de buranın gıda çarşısına dönüştüğü dönemde peynir, sucuk ve pastırma satışı yaptığını söyledi.

İzmir'de otomobil takla attı! 1 ölü, 2 yaralı İzmir'de otomobil takla attı! 1 ölü, 2 yaralı

Burada bir geçmişini kenara koymanın mümkün olmadığını, buranın top sahası olduğu dönemde futbol da oynadığını belirten Erdoğan, "Ama hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829'daki Osmanlı Rus Savaşı'nın askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde de aynı amaçla uzunca bir süre kullanılan kışla daha sonra az önce ifade ettiğim gibi Gıda Toptancıları Sitesi de dahil farklı biçimlerde değerlendirilmiştir." diye konuştu.

İSTANBUL'UN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rami'yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alanı 51 bin metrekareyi bulan, diğer ilaveleriyle yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz.

Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasitesiyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız elbette zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk İhtisas Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır."

RAMİ KÜTÜPHANESİNDE ÜCRETSİZ İKRAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerle birlikte tüm vatandaşların kütüphaneyle ünsiyeti ne kadar güçlendirilirse geleceğin o derece emniyette olacağının altını çizerek, "Az önce buradaki bir Anadolu Lisesi'nin mensubu gençlerimizle bir arada olduk. Ve 'Cumhurbaşkanım 5 dakikada artık okulumuzdan buraya geliyoruz' dediler. 5 dakika. 'Başka?' dedim, 'Onları da söyleyin bakalım.' Artık burada çorbanızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Çayınızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Kahvenizi içecek misiniz? İçeceksiniz. Kek, onu da yiyeceksiniz, para yok. Tabii çok mutlular. Yarın sabahtan itibaren bu uygulama da başlıyor." diye konuştu. 

EĞİTİMDE YAPILANDIRMA SİNYALİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceliklerinin ilk sırasına eğitimi aldıklarını belirterek hem geçmişin yanlışlarını düzeltecek, mağduriyetlerini giderecek hem de bugünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitim altyapısı ve sistemi kurmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Okul öncesinden üniversiteye, oradan akademik basamakların en üstüne kadar tüm kademelerde köklü reformlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Erdoğan, mesleki eğitimi güçlendirmek dahil tüm sistemi yeniden yapılandırdıklarının altını çizdi.

Erdoğan, bu kütüphanede okuyacak, araştıracak, eser ortaya koyacak, yapılan faaliyetlerden istifade edecek herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Kabine üyeleri, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleri ve bazı yazarlar katıldı.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a günün anısına Rami Kütüphanesi'nin minyatürünü takdim etti.