Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bugün yayınlanan bir soruşturmada, Rus askerlerinin Ukraynalı foto muhabiri Maks Levin'i işkence ettikten sonra öldürdüğünü söyledi.

Levin'in ölümünü araştırmak için Ukrayna'ya bir ekip gönderdikten sonra bu sonuca vardılar.

Levin'in cesedi, arkadaşı asker Oleksiy Chernyshov'un cesediyle 1 Nisan'da Kiev'in yaklaşık 20 kilometre dışındaki bir köy olan Moschchun'un kenarındaki bir ormanda bulundu.

Levin'in ağır çatışmaların yaşandığı bir bölgede Ukraynalı askerlerle birlikte gömülmesinin ardından 13 Mart'tan beri kayıptı.

Paris merkezli RSF, aralarında Şubat ayında Donbas bölgesinde Levin ile çalışmış olan fotoğrafçı Patrick Chauvel'in de bulunduğu, mayıs sonundan haziran ayına kadar müfettişler gönderdi .

Raporda, "RSF tarafından toplanan deliller, Ukraynalı foto muhabiri Maks Levin ve beraberindeki arkadaşının, kayboldukları gün, muhtemelen sorguya çekilip işkence gördükten sonra Rus güçleri tarafından soğukkanlılıkla idam edildiğini gösteriyor" denildi.

Müfettişler, Rus ordusu tarafından yaygın olarak kullanıldığını söyledikleri mermileri olay yerinden ele geçirdi.

Gıda ambalajı, çatal bıçak takımı, sigara paketleri ve roket kullanım talimatları gibi diğer öğeler de Rusya'nın varlığını düşündürdü .

Rapor iki olası senaryo sunuyor.

Birincisi, bedeni yanan Levin ve arkadaşı, Rus askerleri tarafından fark edildikten sonra vuruldu.

İkincisi, arabalarında durdurulmaları ve vurulmadan önce sorgulanmaları ve hatta ayrı ayrı işkence görmeleri - belki Chernyshov örneğinde diri diri yakılmaları .

RSF olay yerine ait maddi kanıtları ve fotoğrafları Ukrayna makamlarına teslim etti.

RSF'nin çetelesine göre Levin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana öldürülen sekiz gazeteciden biri.

Nasır Hastanesinde acı bilanço: Toplu mezarda 300'den fazla kişi bulundu Nasır Hastanesinde acı bilanço: Toplu mezarda 300'den fazla kişi bulundu

Bu haberde kaynak ANews'tir.