Ukraynalı yetkililer Rus güçlerinin kontolü ele geçirmeye çalıştığı Ukrayna'nın doğusundaki Sievierodonetsk kentini nehrin karşı kıyısında Ukrayna'nın kontrolündeki Lysychansk'a bağlayan köprüyü yıktığını ve böylece sivillerin kaçışı için bütün yoları kestiğini bildirdi.

Luhansk Bölge Valisi Sergei Gaidai sosyal medyadan yaptığı duyuruda "Sievieredonetsk'te durum son derece kötü - Ruslar yüksek binaları ve Azot kimya fabrikasını yok ediyor" diye yazdı. Gaidai dünkü mesajında yüzlerce sivilin Rus bombardımanına maruz kalan Azot kimya fabrikasına sığındığını bildirdmişti.

Gaidai mesajında kentin yüzde 70'inin Rusların kontolüne geçtiğini ve kenti Lysychansk'a bağlayan son köprünün de yıkılmasıyla Sievierodonetsk'te mahsur kalan sivillere insani yardım ulaştırmanın imkansız hale geldiğini belirtti.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı Luhansk bölgesinin yönetim merkezi Sievieredonetsk'in kent merkezinin Rusların kontrolüne geçtiğini açıklamıştı.

Ukrayna ordusu ayrıca Rus güçlerinin kentin batısındaki Lyman, Yampil ve Siversk kentlerine karşı saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu.

Sievierodonetsk yeni Mariupol olabilir mi?

Rus haber ajansı RIA Moskova yanlısı ayrılıkçıların sözcüsü Eduard Basurin'in Ukraynalı birliklerin Sievierodonetsk'in dışıyla olan bağlarının koparıldığını ve birliklere  "ya teslim ol ya da öl" çağrısı yaptığını aktardı. 

Ukrayna Uluslararası Savunma Alayı Sözcüsü Damien Magrou çok sayıda Ukraynalı askerin diğer Ukraynalı birliklerle bağlantısının kesildiğini ve durumun yeniden Mariupol'deki duruma dönüşme riski bulunduğunu belirtti.

Geçen ay Mariupol'deki Azovstal Çelik Fabrikasına sığınan üzlerce sivil ve yaraı asker haftalarca fabrikanın yeraltı odalarında mahsur kalmıştı.

Rusya Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kontrolünü ele geçiremeyince 2014 yılından bu yana Rus yanlısı ayrılıkçıların kotrolünde olan ülkenin doğusundaki Donbas bölgesine odaklandı.

Avrupa'nın en acımasız çatışmaları olarak tarihe geçebilir"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Donbas'daki çatışmaların Avrupa'daki en acımasız çatışmalardan biri olarak tarihe geçebileceğini belirtmiş ve Ukrayna'ya destek veren ülkelerden silah ve destek çağrısını tekrarmıştı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yaz döneminde enflasyonda belirgin bir düşüşü hep birlikte göreceğiz Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yaz döneminde enflasyonda belirgin bir düşüşü hep birlikte göreceğiz

Cumhurbaşkanı danışmanı Ukrayna'nın bin Howitzer, 500 tank, bin SİHA ve diğer aşır silahlara ihtiyacı olduğunu duyurdu. 

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer müttefikleri Ukrayna'ya silah göndermesini eleştiren Rusya ise birçok kez bu ülkelerin gönderdiği silah ve cephaneliği imha ettiklerini açıklamıştı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlatttığı işgal girişiminde bu yana 5 milyon sivil evlerini terketti. Batılı ülkeler ise Kendi ülkelerinde gıda ve enerji kriziyle karşı karşıya olan Batılı ülkeler ise savaşa karşı nasıl tepki verecekleriyle ilgili bölümnmüş durumda.

Euronews haber sitesinden çevrilmişitir.