Şivlilik nedir sorusu gün içinde çokça soruldu ve konuyla ilgili bilgilere ulaşılmaya çalışıldı. Şivlilik aslında bir Anadolu geleneği. Üç aylara girilmesiyle şivliliğin yakından ilgisi bulunuyor.

Şivlilik, İslam'da önemi ayrı olan mübarek üç aylarla birlikte anılır. Recep ayı içindeki ilk kandil Regaip Kandili ile şivlilik geleneği yakından ilgilidir.

Yeni Hayat: ‘Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti' Yeni Hayat: ‘Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti'

Şivlilik geleneği Konya'da yüzyıllara meydan okuyarak devam ediyor ve bu geleneğin yaşatılması için özen gösteriliyor.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Şivlilik geleneği üzerine araştırma yapıldığında sadece Osmanlı dönemi değil, o dönemin de öncesine gitmek gerekiyor.

Şivlilik, tanımında dini kutlama ifadesi yanlış olmayacaktır. Şivlilik kutlamaları Regaip Kandili'nin bir gün öncesinde başlar.

Şivlilik denildiğinde akla Konya gelmelidir. Konya'da her sene üç aylar başladığında Recep ayı içine bulunan Regaip Kandili gününde çocuklar sokak sokak gezerek çerez, çikolata ve benzer hdiyeler toplar, bu kültürel etkinliğin ismi şivliliktir.

Yüzyıllar öncesinden beri sürdürülen bu gelenekle kent hayatı canlanır, insani ilişkilere manevi bir hava gelir.

ŞİVLİLİK GELENEKLERİ NELERDİR?

Şivlilik etkinliği için Regaip Kandili'nden bir gün önce akşam namazı sonrasında çocuklar, anne ve babalarıyla birlikte sokaklarda gezerek o bölgedeki yaşça büyük olan insanların ateş yakmasını bekler.

Ateş yakıldıktan sonra ateş etrafında toplanmaya başlayan çocuklar içinde ateş üzerinden atlamayı deneyenler oluyor. Eğlenceler bu minval üzere gece saatlerinde dahi devam eder.

Yeni güne geçildiğine yani Regaip gününde sokakları mani okuyarak gezen çocuklar şeker, çikolata ve benzer hediyeler toplamaya başlıyor.

Şivlilik etkinliğinin yapıldığı gün pişi, içinde tahinin ya da haşhaşın bulunduğu çörek gibi yemekler komşulara ikram edilirken, kırık leblebi, kuru meyve , gofret, çikolata ve  kuru üzüm gibi paketli gıda veya ürünler çocuklara dağıtılır.

ŞİVLİLİK MANİSİ NEDİR?

Şivlilik gününde sokak sokak gezen çocukların hediye toplarken maniler okuması bu etkinliğin en önemli özelliğidir. Peki şivlilik manileri nelerdir?

Şivlilik manilerinden birinin sözleri şu şekildedir:

Şivli şivli şişirdi, erken kalkan pişirdi

 İki çörek, bir börek bize şivlilik gerek