İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılmak için tarihi planlarını açıkladı

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından kendi güvenlikleri için artan endişeler ışığında onlarca yıllık etkin tarafsızlığı bir kenara bırakarak NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiler.

Daha sonra İsveç, savunma ittifakı konusundaki konumlarında büyük bir değişikliğe işaret eden bir hareketle üyelik olarak NATO'ya başvurma niyetini açıkladı.

Finlandiya'nın açıklamasının ardından, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un iktidardaki Sosyal Demokratları da Pazar günü özel olarak düzenlenen bir toplantının ardından İsveç'in NATO üyeliğine desteğini açıkladı.

Ancak İsveçli Sosyal Demokratlar, topraklarında ne nükleer silah ne de kalıcı NATO üsleri istediklerini belirttiler.

Partinin politika değişikliği, Rusya'nın her iki ülkede de NATO üyeliği konusunda yeniden düşünmeyi tetikleyen Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak geliyor.

Andersson, "Avrupa'da temelden değişen bir güvenlik ortamıyla karşı karşıyayız" dedi. "Bizim için asıl soru İsveç'i en iyi nasıl koruyacağımızdır ve Kremlin siyasi hedeflerine ulaşmak için güç kullanmaya hazır olduğunu göstermiştir." dedi.

Bu arada Finlandiya, yaklaşık 1.300 kilometrelik bir sınırı paylaştığı Rusya ile yeni bir çatışmadan kaçınmak istiyor.

"Rusya ile savaşlarımız oldu ve kendimiz, çocuklarımız için böyle bir gelecek istemiyoruz ve bu yüzden bugün ve önümüzdeki haftalarda bu kararları alıyoruz, bu yüzden bir daha asla savaş olmayacak." "dedi Finlandiya başbakanı.

Marin, "Rusya'ya baktığımızda, bugün birkaç ay önce gördüğümüzden çok farklı bir Rusya görüyoruz. Rusya Ukrayna'ya saldırdığında her şey değişti. Şahsen, barışçıl bir geleceğin olacağına daha fazla güvenemeyeceğimizi düşünüyorum. Bu yüzden NATO'ya katılma kararı alıyoruz. Bu bir barış eylemidir" diyerek Finlandiya'nın Moskova'dan gelebilecek olası tepkilere hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi günü Niinistö ile yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya'yı şöyle tanımladı:

Kremlin'e göre Rusya, Kuzeyli komşusu için bir tehdit oluşturmuyor ve Finlandiya'nın uzun süredir devam eden tarafsızlığından ayrılması ilişkilerde bozulmaya yol açacaktır. Ancak Niinistö, doğrudan bir tehditte bulunulmadığını da vurguladı.

İttifakın ortak cephesi daha önce Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını ancak belirli koşullar altında kabul edeceğini söylemesiyle biraz zayıflamıştı.

Türkiye, Pazar günkü Berlin toplantısında NATO müttefiklerini Suriye'deki yasaklı PKK ve Kürt YPG milislerine karşı mücadelesini desteklemeye çağırdı ve aynı zamanda aynı terör gruplarına karşı mücadelesi nedeniyle birçok NATO üyesini Türkiye'ye silah ihracatını kısıtlamakla suçladı. .

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, NATO'nun hem savunma ittifakı hem de değerler ittifakı olarak Finlandiya ve İsveç'in üye olmasıyla güçlendirileceğini söyledi.

Ayrıca, hızlandırılmış bir üyelik sürecine desteğini dile getirdi ve bu "bu devletler için özel, gerçekten tarihi bir anda" sürecin çok uzun sürmesine karşı uyarıda bulundu.

Paris'teki İran Başkonsolosluğu'nda bomba paniği! Paris'teki İran Başkonsolosluğu'nda bomba paniği!

Baerbock, "Bu yüzden federal bir cumhuriyet olarak, bu yüzden federal hükümet olarak çok, çok hızlı bir onay süreci için her şeyi hazırladık." dedi.

Finlandiya ve İsveç zaten yakın NATO ortakları, ancak hiçbir zaman ittifakın resmi üyesi olmadılar.

Bu haber ANews'ten alınmıştır.