Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş şartı olmayacağını açıklamasının ardından sıranın kendi mağduriyetlerine geleceğini düşünen staj ve çıraklık mağdurları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasıyla hayal kırıklığına uğradı.

Levent Atasoy: Ücretli öğretmenler adı altında ucuz işçi çalıştırılıyor Levent Atasoy: Ücretli öğretmenler adı altında ucuz işçi çalıştırılıyor

Bakan Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun EYT düzenlemesinden yararlanamayacağını açıklamıştı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stajyer ve çırak kaydı bulunan vatandaşlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar. Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada sık sık etkinlik düzenleyerek seslerini yetkililere duyurmak için mücadele ediyor.

STAJ TALEP DEĞİL HAKTIR

Meslek lisesinde okurken staj adı altında çalıştırılan mağdurlara öğretmenleri dahil herkes "SGK kartınız var artık. İşe başlangıcınız yapılmış oldu" dedi.  Ancak yıllar sonra kandırıldıklarını öğrendiler. Mağdurlar artık adalet istiyor. 

Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan staj mağdurları Twitter'da #StajTalepDeğilHaktır etiketiyle bir kez daha etkinlik düzenledi. Daha önce de birçok kez Twitter gündemine damga vuran staj mağdurları bu etkinlikle de kısa sürede gündemde yerini aldı.