EYT staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? sorusu Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasında kapsam dışında kalan EYT staj çıraklık mağdurlar tarafından merak ediliyor. Mağdurlar Twitter ve çeşitli sosyal medya mecralarından seslerini duyurmaya çalışırken yeni bir gelişme yaşandı. 

Kahramanmaraş ve 10 ilde etkili olan depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli bir araya gelerek EYT staj konusunu görüştüğü iddia edildi. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT çıraklık staj mağduriyeti hakkında, "Onları da aradan çıkaralım" dediği öne sürüldü. Bu açıklama sonrasında EYT staj sigortası sayılacak sayılacak mı, yasa kapsamına alınacak mı? gibi soruların cevapları yeniden gündeme geldi. SGK Müşaviri Ali Tezel de EYT staj çıraklık konusu için önemli uyarılarda bulundu...

EYT STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI SAYILACAK MI?

EYT'liler için hazırlanan düzenlemeye dahil edilmeyen staj çıraklık mağdurları için Cumhurbaşkanı'nın 'Onları da aradan çıkaralım' dediği iddia edildi. Ortaya atılan söylemler staj mağdurlarına umut ışığı olurken TBMM gündeminde staj çıraklık olup olmayacağı merak konusu oldu. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek EYT yasası gözler 28 Şubat'a çevrildi.

'EYT STAJ MAĞDURLARI SESLERİNİ DAHA ÇOK DUYURMALILAR'

"506 sayılı kanuna ek bir madde ekledi ve o tarihteki 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanunu da çıkardı Özal. Yani her şeyi toplayarak mevzuat haline getirdi. Şimdi çıraklar ve stajyerler diyor ki, tıpkı 1987'de çıkan kanun gibi bu hükümette çırak ve stajyer süresinde ödenmeyen uzun vadeli sigorta primlerini yani emeklilik primlerini şimdi çıkarsınlar biz de borçlanalım diyorlar. Ve sigorta başlangıcı da çıraklık ve sigorta süresinin başlangıcı sayılsın, emekliliğimiz de o şekilde hesaplansın ifadelerini kullanıyorlar. Haklılar mı, bana göre haklılar. Bu yasanın çıkması lazım. İsteyen de gitsin parasını ödesin. Nasıl ki 87 yılında Turgut Özal bunu çıkarmış şimdi de yapılabilir. EYT için de olumsuz ifadeler kullanıyorlardı ama sonunda çıkardılar. 

KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Bu da EYT'lilerin haklarının peşinde sonuna kadar gitmesinden kaynaklanıyor. Buradan stajyer ve çıraklara sesleniyorum, onlar da bu işin peşini bırakmasınlar. Ama bunu sadece sosyal medya ile sınırlı tutmasınlar. Kadıköy'de bir miting yapmışlardı. Bu toplantılarını sık sık tekrarlasınlar." (KAYNAK TGRTHABER)