Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti Türkiye Sağlık-İşçileri Sendikası'ndan hukuk zaferi! Meslek kodu değişti

Staj Sigortası Mağdurları, staj ve çıraklık sigortasının EYT kapsamına alınması için seslerini duyurmaya devam ediyor. Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Derneği Başkanı Ferhat Salman, yarın İstanbul Kadıköy'de binlerce mağdurla birlikte meydana inmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesinde yaş şartı olmayacağını açıkladı. Bununla birlikte sevinen milyonlarca vatandaş varken staj ve çıraklık mağdurları düzenlemeden yararlamadı. 

15 Ocak'ta Kadıköy'de toplanarak basın açıklamasında bulunacak olan SSM Derneği Başkanı Ferhat Salman yaptığı açıklamada, Staj sigortası mağduriyeti, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve iş yerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yattığı için emeklilik dönemini 10-15 yıl geciktiren büyük bir sorun olduğunu açıkladı. 

Salman şöyle devam etti: “1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır,18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için Ankara’dan sonra İstanbul’da da binlerce kişi ile birlikte basın açıklaması yapacağız. Haklıyız, kazanacağız. Staj, EYT yasa tasarısı ile birlikte TBMM gündemine gelmeli ve mağduriyet çözülmeli.

Staj sigortası mağdurları İstanbul'da toplanıyor - Sakarya Yenihaber

"Staj mağdurları mağdur değildir''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. 'Staj da sayılsın' diyorlar böyle bir şey yapamayız. Milletin parasını imkânlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim 'patronun kim' diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey" açıklamasında bulundu. 

Bakan Bilgin'in bu açıklamasının ardından milyonlarca staj mağduru tepki gösterdi.