Bakan Bilgin, stajda emeklilik sigortası ile ilgili çalışma başlattığını açıkladı. Bu düzenleme ile staj süresinde sigortanın sadece sağlık için değil emeklilik için de geçerli olması bekleniyor. Bilgin, bunun EYT kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu çalışma, kendilerine sigorta yapılarak ve primleri ödenerek iş hayatına stajyer olarak ya da çıraklık yaparak başlayan vatandaşları kapsıyor. Bu süreç boyunca staj ya da çıraklık sigortası ile bir sigorta kartı ve numarası veriliyor. Bu numara ise tüm çalışma hayatı boyunca geçerli oluyor. Bu vatandaşlara staj sürelerinde sağlık primleri yapılıyor.

Bu da kazancın yüzde 32’si değil yüzde 12’si prim olarak ödenmesine neden oluyor. Yapılan yeni çalışmayla artık bu soruna son verilecek. Borçlanma hakkı ile hak sahipleri staj ya da çıraklıkta geçen sürelerde primlerinin kalan yüzde 20’lik kısmını bugünkü asgari ücret üzerinden ödeyecek. Bu süreler borçlanıldığında ilk sigorta kolu başlangıç tarihi sayılacak. Böylece bu kişiler, erken emeklilikten yararlanabilecek ve EYT kapsamında sayılacak.

Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi! Kartal Belediyesi’nde yarım maaş krizi!

Mevcut düzenlemeye göre staj veya çıraklık sigortasında sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı sağlık primleri yatırılıyor. Bu primler kısa vadeli sigorta kollarından sayıldığı için emeklilik hesabında kullanılamıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde staj veya çıraklıkla ilk sigortası yapılan birçok vatandaş daha sonra çalışma hayatına 1999 sonrası başladığı için EYT kapsamına giremiyor.