EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmayacağı açıklandı. Ancak stajyer ve çıraklıklar çıkacak düzenlemeye dahil edilmedi. Bir kesimin mağduriyeti giderilirken diğer kesimin mağduriyeti görmezden geliniyor. Daha küçük yaşta, yaşıtları oyun oynarken onlar ekmek parası kazanmak için çalışan staj mağdurları haklarına kavuşmak istiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stajyer ve çırak kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar. Binlerce staj ve çıraklık mağduru kazanılmış emeklilik haklarına kavuşmak ve adilce emekli olabilmek için mücadele etmeye devam ediyor.

MADDELER MECLİS'TE DEĞİŞEBİLİR

Uzun süredir ülke gündeminde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde prim şartının olması EYT'lilerin tepkisini çekmişti. Uzun süren mücadeleler sonucunda kazanılmış haklarına kavuşan EYT'liler emekli olmak için önlerinde bir engel daha olmasına karşı çıkarak mücadele etmeye devam ediyor. 10 ili etkileyen depremle birlikte birçok sorunla karşılaşan deprem bölgesinde yaşayan EYT mağdurları, bu zorlu günlerde bir nebze olsa rahatlamak için EYT yasasının çıkmasını bekliyor.  

EYT yasa teklifinin ilk maddesinde, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki yer alıyor. İkinci maddesinde, yaş sınırı olmadan prim gün ve yılını dolduran 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlara emekli olması, üçüncü maddesinde ise taşeronlardan kamu sektörüne geçenlerin emekliliğinin isteğe bağlı olması bulunuyor.

Yürürlülük maddeleriyle 4 maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Genel Kurul'da SSK'lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi, Yine kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması gibi değişiklikler yapılması bekleniyor.

2000 SONRASI SGK'LI ADALET İSTİYOR!

Bir günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına karşı çıkıyor.

Vatandaşlar 8 Eylül 1999 düzenlemesini birkaç günle kaçırmaları sonucu emekliliklerinin çok daha fazla uzamasına karşı çıkıyor. 

Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu

8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar yaşanan bu mağduriyetin ortadan kalkması için yaş sınırının kademeli yapılmasını talep ediyor.

8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan ve 25 yılı dolduran milyonlarca vatandaş, “Peki biz ne olacağız? Yıllarca emekli olmayı mı bekleyeceğiz, bu eşitliğe aykırı değil mi?” diye soruyor.

Stajyerler, çıraklar, EYT'liler, 2000 sonrası SGK'lıların önündeki engeller kalkacak

Twitter'da yaptıkları etkinliklerle iktidara ve muhalefete seslenen Stajyerler, çıraklar, EYT'liler, 2000 sonrası SGK mağdurları emeklilik yoksa oy da yok diyerek emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. meklilik şartlarını tamamlamış ancak SGK girişi, madde değişikliği gibi çeşitli nedenlerle emekliliklerinin önünde engel bulunan bu mağdur kitlelerin seçim öncesi kazanılmış haklarına kavuşması bekleniyor.