Stajyer ve çıraklık sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Bakan Bilgin stajyerler gündemimizde yok dedi.  Ardından verilen karara tepkiler dinmek bilmiyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

EYT sorunu kesinlikle bitti, Cumhurbaşkanımız ifade etti sürdürülebilir olması, adil olması lazım dedi. Hayırlı olsun büyük bir beklenti vardı. 6 milyon toplamda vatandaşımız vardı.

Şartlarımız şöyle öncelikle kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi var. Erkelerde 25 yıl süre var. İkinci kıstas 5 bin prim günü sayısı. 5 bin günü doldurmayanlar var. 274 bin işsiz var.

STAJYERLİK SİGORTA GİRİŞİ SAYILACAK MI?

Stajyerler davalarında haklı sigorta başlangıçları var. Stajyerlik sorunu devam ediyor. Beklentimiz bunun komisyona dahil edilmesidir.

Bakan Bilgin stajyerler gündemimizde yok dedi. Diğer mağduriyetleri oluşturmamamız lazım. Stajyerler bizim temennimiz, burada uzun dönem sigorta borçlarını ödemek istiyorlar.

Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu! Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu!

8 EYLÜL 1999’DA 25 YIL VE 5 BİN GÜN PRİM GÜNÜ SAYISINI DOLDURAN EMEKLİ OLUYORDU. AYNI ŞARTLAR GEÇERLİ OLACAK MI?

Aynı şartlar geçerli olacak. 9 Eylül 1999 tarihinde işe başlayanlar emekli olamayacak.

HER ŞARTI SAĞLAYAN BİRİSİ BU KİŞİNİN BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR MU?

Tabi, emeklilik başvuruya tabidir. Dilekçe vermezseniz emekli olamazsınız. Bunun için bir kıstas yok daha önce Meclis’e gelen bir teklif vardı. 3 aylık bir sınırlama vardı. Kanun tasarısını görmedik ama inşallah olmaz. SGK kanununa göre ocak ayında dilekçe verirseniz bir sonraki ay emekli aylığı bağlanır. Ocakta vatandaşlarımız emeklilik dilekçesi verirse şubatta emekli maaşı alır.

Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, siyasi nedenlerle görevden ayrılırsanız bunun borçlanması, tutukluysanız beraat halinde geçerli süreyi borçlanmanız, mali müşavirlerin borçlanmaları kanunda sayılan borçlardır. Ama stajyerlerin borçlanma durumu yoktur.

KISMİ EMEKLİLİK YAŞI HAKKINDA

Kısmi emeklilik ileri yaşta kişilerin çalışma hayatında olamayacağı için SSK’lılarda 3600 prim günü yatırıldıysa emekli olabiliyor.

Asgari ücrete artış yapıldı. Dolar bazında tarihi bir rekor. Gelecek dönemde de biz çalışma hayatında sadeleşmenin geleceğini bekliyoruz.

EYT’LİLER YENİDEN ÇALIŞMAK İSTEDİKLERİNDE SİGORTA PRİMLERİNDE FARKLILIK OLACAK MI?

Sosyal güvenlik destekleme primi daha fazladır. Yaşlı birisi çalışıyorsa onun çalıştırılmaması istenir. Genç biri gelip çalışsın diye. TİSK Başkanı’nın talebi vardı. Primler artacak, kıdem tazminatı büyük bir sorun. TİSK dedi ki sosyal güvenlik destekleme priminden indirim yapılsın.

Sosyal güvenlik destekleme primine 5 puan indirim yapılacak. Bu sadece EYT’lileri kapsayamaz, eğer kapsarsa Anayasa Mahkemesinden geri döner. Tüm emeklileri kapsaması lazım."