Bakan Yerlikaya’dan seçim güvenliği açıklaması: Çalışmalarımızı sürdürüyoruz Bakan Yerlikaya’dan seçim güvenliği açıklaması: Çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Boşanma sonucunda yoksulluk nafakası olarak bilinen süresiz nafakaya bağlanan mağdurlar, artık bu çileleri son bulsun istiyor. Bütün sosyal mecralarda seslerini duyurmak için çabalıyorlar. 

Süresiz nafaka mağdurları dertlerine bir deva arıyor. Boşanan eşlerden bir tarafın diğer tarafa her ay ödemesi üzere bağlanan ve yoksulluk nafakası olarak bilinen süresiz nafaka, büyük mağduriyetlere yol açıyor. Mağdurlar, mevcut ekonomik koşullarda kendileri zor geçinirken eski eşlerine daimi nafaka ödemek zorunda olmayı kabul etmiyor. 

Büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu süresiz nafaka mağdurları, bu konu hakkında kendilerini bu sıkıntıdan kurtaracak yeni bir kanun istiyor.

Birkaç ay süren evliliklerde dahi süresiz olarak nafaka ödeme zorunluluğu, boşanmış vatandaşları zora sokuyor. Evliliği son bulmuş ve nafakaya bağlanan vatandaşlar, "Birkaç ay evli kaldık ama ömrüm boyunca nafaka ödemek zorundayım" şeklinde isyan ediyorlar.  

Mağdurlar, " Nafaka ödediğim eski eş kadın da şimdiki eşim kadın değil mi? Dayanacak gücümüz kalmadı artık" diyor ve devlet tarafından kendilerine verilen sözler tutulsun istiyor. Bir an önce bu adaletsizliğin bitmesi için çaba sarfediyorlar.

Süresiz Nafaka Nedir?

Boşanma sonucunda, eşlerden en az birinin yoksulluğa düşmesi, yahut en azından, evlilik birliği içindeki hayat kalitesinin ciddi şekilde azalması söz konusu olabilir.

Böyle bir durumun yaşanması halinde maddi olarak zor durumda olan tarafa yapılan ödemeye yoksulluk nafakası denmektedir. Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü