Geçen senenin Alman vatandaşı olan kişi sayısını açıklayan ofis, yaklaşık 131 bin 600 kişinin bu hakkı elde ettiğini duyurdu. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 20'lik bir artışa işaret etti.

Bu artışa en büyük katkıyı sağlayan Suriyeli sayısı 2020'ye göre üç kat artarak 19 bini geçti.

Alman vatandaşı olan Türkiye kökenlilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 1'den az bir artışla 12 bin 245, Rumen sayısı yaklaşık 6 bin 900, Leh sayısı 5 bin 500 ve İtalyan sayısı 5 bin olarak açıklandı.

Toplamda 173 farklı uyruğa sahip kişi vatandaşlık kazanırken, bunların dörtte birini Avrupa Birliği'ne üye ülke vatandaşları oluşturdu.

Türkiye kökenliler 2019 yılında vatandaşlık kazanan yabancılar arasında ilk sırada yer almıştı. 2020 yılında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması olarak bilinen Brexit nedeniyle en fazla Alman vatandaşlığına geçen toplum İngilizler olmuş, Türkler ikinci, Suriyeliler ise üçüncü sırada yer almıştı.

Alman vatandaşlığı alan Suriyeli sayısı 2023'te daha da artabilir

Almanya'da vatandaşlık almak için bir kişinin en az sekiz yıl ülkede yaşaması, ayrıca dil öğrenerek ve toplumsal hayata katılarak uyum sağlamaya istekli olduğunu göstermesi gerekiyor. 

Ancak ülkeye mülteci olarak kabul edilenler, uyumla ilgili şartları yerine getirmeleri halinde altı ila sekiz yıl içinde vatandaşlığa hak kazanabiliyor. Suriyelilerin ortalama altı buçuk yılda vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazandığı belirtiliyor. Alman vatandaşlığı alan Suriyeli sayısının önümüzdeki yıl daha da artması bekleniyor.

2015 yılında eski Başbakan Angela Merkel'in ülke sınırlarını mültecilere açması sonucu yüz binlerce Suriyeli Almanya'ya sığınmıştı. Aradan geçen yıllar içinde bu kişilerin birçoğu vatandaşlığa hak kazandı. 

Geri dönüşüm temalı defileye yoğun ilgi Geri dönüşüm temalı defileye yoğun ilgi

Türkler ülke bazında en büyük yabancı topluluk

Öte yandan ülkedeki toplam yabancı nüfus yaklaşık 400 bin artarak 11 milyon 817 bine yükseldi. 

Yaklaşık 5 milyon AB üyesi ülke vatandaşının bulunduğu Almanya'da Türkiye doğumlular 1 milyon 458 bini aşkın nüfusuyla ülke bazında en büyük yabancı topluluğu oluşturdu. 

Suriyelilerin sayısı ise 867 bin olarak açıklandı.

Euronews haber sitesinden çevrikmiştir.