Tahıl Sevkiyatı Anlaşmaimza töreni İstanbul'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törendeki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Değerli dostlarımızı İstanbul'da yeniden misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bugün üzerinde mutabakata varılan metinle tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız.

Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonun kontrolüne de yardımcı oluyoruz. Elbette bugüne bir anda gelmedik. Ukrayan ve Rusya Bakanlarıyla BM yetkilişleriyle yoğun bir süreç yürüttük. Devamlı temas halinde olduk. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarım yoğun çaba sarfettiler." açıklamasını yaptı.

"NEFES BORUSU AÇMIŞ OLACAĞIZ"

CHP'nin karıştığı 'para sayma' soruşturmasında 11 şüpheli daha ifadeye çağrıldı CHP'nin karıştığı 'para sayma' soruşturmasında 11 şüpheli daha ifadeye çağrıldı

Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Sayın Putin ve sayın Zelenskiy'e sergiledikleri liderlik konusunda teşekkür ediyorum. Gemi trafiğiyle dünyanın birçok bölgesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. İstanbul kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecek.

"ANLAŞMA ERDOĞAN'IN ISRARLI ÇABALARIYLA OLDU"

İmza töreninde konuşan Guterres de şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Karadeniz'de bir umut ışığı var. Dünyanın en çok ihtiyacı dönemde geliyor. Şu anda bunun olmasını sağlayan bütün taraflara teşekkür etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sürecin her aşaması sizin ısrarlı yaklaşımınız sayesinde oldu. Çok teşekkür ederim. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması dünya için imzalanıyor Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız ve yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu herkesin çıkarına olacaktır. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli. Çabamızı artırıyoruz ki BM sözünü tutabilsin. " dedi. 

ERDOĞAN "DÜNYAYA MÜJDEYİ VERECEĞİZ" DEMİŞTİ

İstanbul’da 41 Ayda 41 Eser Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel üretim ve tedarik sistemlerinde yaşanan sıkıntılar Türkiye’nin ekonomi programının doğruluğunu teyit etti. Birazdan Dolmabahçe'de BM Genel Sekreteri'nin de katılımıyla Rusya-Ukrayna temsilcilerinin katılımıyla birlikte tarım koridoruyla alakalı sıkıntıları aşarak imzalar atılacak. Bu imzalarla birlikte dünyaya müjdeyi vereceğiz" demişti.