Taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.

Kadro bekleyen taşeron işçiler seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar kadro istiyor!

Kadro bekleyen şehir hastanelerinde çalışan taşeron işçiler seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Ancak şehir hastanelerinin statüsünün  özel sektöre daha yakın olması buralarda taşeron olarak çalışan personellerin kadro umudunu yitirmesine neden oluyor.

Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu! Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu!

detail-photo-fancybox-0

Hastane bilgi işlem personelleri kadro istiyor!

696 KHK'nın 83. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

'Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.'

Bu hüküm nedeniyle, 2018 yılında binlerce hastane bilgi işlem personeli kadro kapsamından çıkarıldı. Uzun zamandır kadroya geçmek isteyen hastane bilgi işlem personellerinin mağduriyeti devam ediyor. Taşerona kadro konusu tekrar gündeme gelmişken hastane bilgi işlem personelleri de kadro uygulamasından yararlanmak istiyor.

detail-photo-fancybox-1

Taşeron belediye şirket işçileri kadro talebinde kararlı!

2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak verilmesini ve yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar. 

4D statüsünde kadroya geçmek istediklerini belirterek sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor.

ASM Grup Elemanları kadroya geçmek istiyor!

Sayıları yaklaşık 20 bin kişi olan ve uzun zamandır özlük hakları ve sağlık çalışanı sıfatıyla anılmak isteyen ASM Grup Elemanları eşit işe eşit maaş, eşit özlük hakkı talep ediyor. Twitter'da sık sık etkinlik düzenleyen ASM grup elemanları, kadro sözünün tutulmasını ve sağlık çalışanlarına uygun haklara sahip olmayı bekliyor.

VAKIFBANK güvenlikleri kadro istiyor!

Ziraat bankası ve Halkbank güvenlikleri kadro aldı Vakıfbank güvenlikleri taşeron çalışıyor kamu bankalarımda ayrım yapılıyor. 1250 güvenlik görevlisi kadro alamadı.

detail-photo-fancybox-2

Kamu çağrı merkezi çalışanları kadro istiyor!

Yıllardır eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden kamu çağrı merkezi çalışanları yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini beklerken zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.

Alo 136 ve 189 hatları 2017 yılında kadroya geçirilirken, Alo 182 (MHRS), Alo 184 (SABİM),  ALO 199 (Vatandaş Etkileşim Merkezi), 4440632 (Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi) gibi kamu çağrı merkezi çalışanları kadro dışı bırakıldı. Çalışanlar her ihale döneminde işsiz kalma korkusu yaşıyor.

Kiralık araç şoförleri kadroya geçmeyi talep ediyor!

Kiralık araç şoförlerinin taşerona kadro kapsamında yer almaması vatandaşların tepkilerine yol açtı. Sosyal medyada tepki göstererek yetkililere seslenen kiralık araç şoförleri kadroya geçmek istiyor.

detail-photo-fancybox-3

Şeker fabrikaları taşeron işçileri kadro istiyor!

Şeker fabrikalarında yıllardır geçici işçi statüsünde çalışan taşeron işçilerin sayısı neredeyse kadrolu işçilerden fazla. Eşit işe eşit hak ve eşit maaş isteyen şeker fabrikası taşeron işçileri yetkililere seslenerek kadro hakkı istiyor. 

detail-photo-fancybox-4

PTT taşeron işçileri kadro istiyor!

Yıllardır eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden PTT taşeron işçileri yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini beklerken zorlaşan yaşam koşullarıyla da mücadele ediyor.

Binlerce PTT emekçisi seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan PTT emekçileri kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.

detail-photo-fancybox-5

Taşeron itfaiyeciler kadro bekliyor!

Taşeron itfaiyeciler uzun süredir kadroya alınmak isteyerek eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar. Yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirmesini bekleyen taşeron itfaiyeciler  artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadro bekliyorlar.

Bu işçilerin yanında taşerona bağlı çalışan birçok alandan işçi kadro için mücadele ediyor. Sosyal medyada bir araya gelen taşeron işçiler taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere sesleniyor.

detail-photo-fancybox-6

Belediye şirket işçileri kadro bekliyor!

2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak verilmesini ve yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar. 

Kadro bekleyen 550 bini aşkın taşeron belediye şirket işçisi seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron belediye şirket işçileri kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Kadro bekleyen taşeron belediye şirket işçileri kadro verilmesinin seçimlerde kullanacakları oy üzerinde çok etkisi olduğunu belirtirken yaklaşan seçimde taşeron belediye şirket işçileri ve ailelerinin kullacağı oyların büyük bir önem teşkil ettiği bir kez daha gözler önüne serildi. 

TYP işçileri kadro ve süreklilik bekliyor!

Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor.

İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler  açısından destek iş gücü oluşturmaktadır.

Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TYP işçilerinin kadroya geçmesi konusunda olumsuz açıklamalarda bulundu. Olumsuz açıklamalara rağmen seçim öncesi kadroya geçmek isteyen TYP işçileri Twitter ve sosyal medya platformları üzerinden etkinlikler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Kadro ve süreklilik isteyen TYP işçileri çalıştıkları yerde geçici ve dönemsel işçi değil de kalıcı işçi olmayı talep ediyorlar. 

Kadro ve süreklilik bekleyen TYP işçileri seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ederken Meclis'in tatile girmesiyle bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor.

KİT taşeron işçileri ne zaman kadroya alınacak?

Kamu İktisadi Teşebbüsleri bir diğer ismiyle KİT'lerde çalışan taşeron işçiler defalarca kez kadro istediklerini belirterek sosyal medyada etkinlik düzenliyorlar. İşçiler kadroya geçmek istediklerini her geçen gün daha yüksek sesle haykırsalar da yetkililerden konuya ilişkin ses çıkmıyor. 

KİT taşeron işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.

Kadroya geçmeleri hakkında söz verilen KİT işçileri bir an önce kadroya alınarak kazanılmış haklarına kavuşmayı bekliyor. Etkinlikler, basın açıklamalarında bulunan ve birçok siyasetçiye ziyarette bulunarak taleplerini ileten KİT taşeron işçileri sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor.

Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan KİT taşeron işçileri kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

90 BİN TAŞERONA KADRO SON DURUM

Geçtiğimiz yıllarda 1 milyon işçiye kadro verildiğine dikkat çeken Bakan Bilgin, 90 bin işçinin problemlerinin çözüme kavuşturulacağını duyurmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 90 bin taşeron işçinin kadroya geçişi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi konusunda geçtiğimiz yıllarda hükümetimiz önemli bir reforma imza attı. Yaklaşık 1 milyon işçiye kadro verildi. O zamanlarda 90 bin işçi bu fırsattan istifade edemedi. Şu anda geçici işçiler sorunu var. 90 bin işçinin kadroya alınması için çalışmalarımız sürüyor." sözlerine yer verdi.

"TAȘERON İŞÇİLERİN KADRO BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da geçici iscilerin kadroya alınmasıyla ilgili yasal sürecin başlamasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro sorunun devam ettiğini belirten Atalay, "Çalışma hayatıyla ilgili taleplerimizin tamamına yakını halloldu. KİT'lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ediyor." dedi.

Seçime bir ay kadar süre kalmışken uzun zamandır kadro için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceği ise merak konusu oldu. Bakan Bilgin güncel bir açıklamada bulunmadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Her bir dosyayı çözerek ilerliyoruz. Bu dosyaların birçoğunu çözdük. Önümüzde çözülecek dosyalar var. Mesela taşeron işçiler meselesi var, onu sonuçlandıramadık ama çözeceğiz. Önümüzdeki dönemde de biz varız. Bizim hükümetimiz çözecek. Sosyal devlet politikaları devam edecek Türkiye’de" ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN'DEN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk'ten Kübra Par, Nagehan Alçı ve Nasuhi Güngör'ün sorularına yanıt verdi.

Bakan Bilgin, ''Mazaret ve tayin gibi sorunlar çözülebilir, onların imkanları var. Taşeron işçiliği konusunda çalıştık. Her bir konuyu bir dosya çalışmasıyla çalıştık. Bütün dosyaları kapata kapata gittik. Dosyalarımızdan biri de taşeron işçiliğiydi. Deprem oldu, çalışmalara ara verdik. En son oturuma geçici işçileri yetiştirdik. Taşeron işçilere söz verdim. Önümüzde duruyor, bunu Meclis'i açar açmaz gerçekleştireceğiz. Seçime endeksliyerek konuşmuyorum. Seçimi zaten biz kazanacağız. Ben olurum veya bir başka arkadaşım olur.'' dedi.

Bakan Vedat Bilgin'in bu açıklamalarının ardından tepki gösteren yüz binlerce taşeron işçisi kadronun seçimden önce gelmesini istedi.

Seçim öncesi ani bir kararla ya da KHK ile kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler yetkililere seslenmeye devam ederken yaşanan bu adaletsizliğin çözümünün seçimlerde kullanacakları oy üzerinde etkili olacağını da vurguluyor. Eşit işe eşit hak ve eşit maaş isteyen yüz binlerce taşeron işçi seçim öncesinde kadroya alınmayı bekliyor.

Hükümetin aileleriyle birlikte sayıları milyonu aşan taşeron işçilerin oy potansiyelini görmezden gelmemesi ve taşerona kadro meselesini seçim öncesi çözüme kavuşturması bekleniyor.

"ÇALIŞMAMIZIN BÜYÜK BİR KISMINI TAMAMLADIK"

Bilgin'in taşerona kadro düzenlemesine ilişkin en son şu açıklamalarda bulundu:

“Öncelikle bizim hükümetimiz döneminde KİT’lerde yaklaşık 800-900 bine yakın taşeron kadroya geçmiş vaziyetteydi. Oradan kalan 80 bin kişi var, onlarla ilgili çalıştık ama onların dışında da yeni taşeron işletmeler var. Yani esas işe ait olan bütün hizmetlerin kamuda kamunun yapması gerekir. Taşeron geçici bir şey için alınır. Esas işleri kamuda kamu işçilerinin yapması lazım. Bu bakımdan da taşeronun çok münferit alanlarda, esas işte değil geçici işlerde kullanılabilir olduğunu düşünüyorum.  Onun dışındakilerin hepsinin taşeron işçiliğine son verecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu işte önce kamudaki, KİT’lerdeki taşeronları planladık. Diğerlerini çalışırken bu dosya önümüzde kaldı. Şimdi meclisin önümüzdeki haftadan itibaren çalışamayacağı bir dönemdeyiz ama önümüzde dosyamız duruyor. Çalışmamızın büyük bir kısmını tamamladık. Diğerlerini de tamamlayacağız inşallah seçimden sonra. Seçimden sonraya kalır diye düşünüyorum. Çözeceğimiz konulardan birisi bu."

Seçime bir aydan az süre kalmışken uzun zamandır kadro için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceği ise merak konusu oldu.