CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Gelir Vergisi Kanun Teklifi ile ilgili olarak Meclis’te yaptığı konuşmada EYT önergesinin reddedildiğini hatırlatarak “Reddoldu, keşke olmasaydı” ifadelerini kullandı.

Altay, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu

Bu, Gelir Vergisi Kanun Teklifi Meclise geldiğinde Plan ve Bütçe Komisyonu aşamasında dedik ki: Genel olarak olumlu şeyleri kapsıyor. Hatta Cumhuriyet Halk Partisinin aylardır, yıllardır söylediği Kredi Yurtlar Kurumundan alınan kredilerin faizlerinin silinmesi, Cumhuriyet Halk Partisinin dilinde tüy bittiği bir meseledir; yapıyoruz, güzel. Plan ve Bütçe Komisyonuna geldiğinde bazı önerilerimiz oldu, mesela ne önerdik? Plan ve Bütçe Komisyonuna mensup arkadaşlarımız önerge de verdiler, AK PARTİ’li ve MHP’li Komisyon üyeleri reddetti.

Neleri reddettiler? Mesela “EYT meselesini burada çözelim.” dedik. Reddoldu, keşke olmasaydı. Gelir vergisi dilimleri bir kanayan yaraya dönüştü, Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimiz bu konuda önerge verdi, reddedildi, keşke edilmeseydi. Bu aboneliğe bağlı borçların “2 bin liraya kadar olan kısmını…” “5.500 liraya kadar olan kısmını…” şeklinde yapalım dedik, reddedildi; keşke edilmesiydi. Varlık yönetim şirketlerine devrolmuş, icralık olmuş 2.500 liraya kadar olan alacakların silinmesi noktasında, tasfiyesi noktasında “Gelin, bunu da 5.500 yapalım, bir yaraya merhem olsun.” dedik, olmadı; keşke bunlar da olsaydı. Bunlar da olsaydı da -biraz sonra teklifin açık oylamasını yapacağız- iç huzuruyla “evet” verseydik diyeceğim. “Evet” vereceğiz, kabul edeceğiz bu teklifi ama bir AK PARTİ klasiğini daha Sayın Elitaş bize gösterdiniz -Sayın Tunç, birlikte tuttuğumuz ilk nöbet- eskiden yarım kilo dana eti, yarım kilo domuz eti yapıyordunuz; bu teklifte 900 gram dana eti, 100 gram domuz etini de buraya soktunuz, bu ayıp da size yeter! Bu günah da size yeter! O ne? O, şu: Ya, kur korumalı mevduat. Şimdi, bak, kur korumalı mevduat şu, yapılan şu: 23 Aralık 2021’de bunu getirdiğinizde 1 milyon lirasını üç ay vadeli kur korumalı mevduata yatırıp vadesi dolduğunda, vadesini yenileyen bir vatandaşın eline -dokuz aylık vadesi dolduğunda- yani 23 Eylül itibarıyla 1 milyon 581 bin lira geçiyor da bu dokuz ayda yüzde 58,1 oranında faiz geliri elde ediyor. Nas nerede? Nerede nas? Bu paranın 125 bin lirası dokuz ayda bankanın vatandaşa vermesi gereken yasal faiz. Ancak 456 bin lirayı nereden verdiniz, nereden veriyorsunuz? 456 bin lirayı, fakir fukaradan, garip gurebadan topladığınız vergileri zenginin zenginliğini sürdürebilmesi için, zengininin zenginliğini muhafaza etmek için kullanıyorsunuz. Lanet olsun bu maddeye."