TBMM’de gerçekleşen oturumda söz alan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, EYT, çıraklık ve staj mağduriyeti konusunda çağrıların bulunduğunu ifade ederek “Bu çağrılar dikkate alınmalı” dedi.

Erel, Genel Kurul’daki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, yüce Türk milleti; Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 25’inci maddesi üzerine partim İYİ Parti adına söz almış bulunmaktayım, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Atanamayan gençlerin, ekonomik sıkıntıdan kıvranan emeklilerin, alın terinin karşılığını alamayan işçilerin, kirasını ödeyemeyen asgari ücretli çalışanlarımızın, emeklilerimizin, borç yükü altında ezilen çiftçilerimizin, tenceresinde et değil dert kaynatan kadınlarımızın feryatlarını hep birlikte duymaktayız.

Değerli milletvekilleri, mala, cana kast etmemiş, geçimini ehliyetle sağlayan, bu şekilde evine ekmek götüren ehliyetine el konulan vatandaşlarımızın aylardır süren feryatlarına artık kulak verilmesini ve onlara bir ehliyet affı çıkarılmasının sabırsızlıkla beklendiğini ifade etmek istiyorum.

 Yine, sayıları yüz binleri aşan atama bekleyen öğretmenlerimiz var; onlar da en az yüz bin atama bekliyorlar.

Yine, kıymetli öğretmenlerimizin insanca yaşam şartlarını sağlayacak, yoksulluk sınırının üzerinde maaş artışı talepleri var.

Taşeron işçiler yüzde 30, yüzde 70 kriteriyle aynı yerde çalışan, mutfakta çalışıp mutfağı süpürgeyle temizleme işlemini yerine getiren bir işçi kardeşimiz kadroya alınırken bulaşığı yıkayan bir işçi kardeşimizin kadroya alınmaması işçiler arasında çalışma huzurunu ve barışını bozmaktadır.

Kamuda ihale dosyasında personel alımı olmadığı için 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle düzenlenen taşeron yasasından faydalanamayan kiralık araç şoförleri, kamuda hiçbir kuruma, hiçbir iş koluna iltimas gösterilmeden kadro verilmesini talep ediyorlar.

Engelli maaşları günümüz şartlarında artık onların zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hâle geldi. Engelli vatandaşlarımızın engelli maaşının en az emekli maaşı tutarında olması yönünde beklentileri var.

Yine, günümüz şartlarında vatandaşımıza gözlük için belirlenen Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri çok gülünç rakamlarda kalmıştır. Vatandaşımız yılda bir gözlük camı için 10 lira, üç yılda bir çerçeve için 40 lira, eğer vatandaş 40 yaş üstü ise artı 50 lira gözlük parası almaktadır. Bu rakamlar çok komik kalmaktadır.

4/D kamu işçilerimiz daimî kadro talep ediyorlar, geçici işçilerimiz ise daimî işçi kadrolarına geçmek, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle kadroya geçen işçilerimiz ise özlük haklarının düzeltilmesini bekliyorlar, eş durumu ve benzeri zorunlu nedenlerle tayin hakkı istiyorlar.

KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Ziraat mühendisleri, “geleceğin mesleği” olarak lanse edilen biyomedikal mühendisleri de atama bekliyorlar.

Yine, emekli belediye başkanlarımızın; maaşlarının yetersiz olduğu, yeşil pasaport hakkından faydalanmak istedikleri, ek göstergelerinde düzenleme bekledikleri, makam ve görev tazminatlarının yükseltilmesi talepleri var.

Yine, bütçede de dile gelmişti, staj ve çıraklık eğitimindeki sigortalılık başlangıç tarihinin EYT’de dikkate alınması talepleri var.”