EYT düzenlemesinin detayları açıklandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. TBMM'de EYT düzenlemesiyle ilgili muhalefet kanadından yeni teklifler gelmesi bekleniyor. Bu tekliflerin başında ise staj sorunu geliyor. Staj mağdurları, EYT kapsamına dahil edilmek istiyor ve düzenlemeye mağduriyetlerinin giderileceği bir madde eklenmini istiyor. 

Bu noktada Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu TESK'ten staj mağduriyeti için bir tepki geldi. Duruma sessiz kalmayan TES Başkanı  Palandöken, "Çıraklık dönemi emekliliğe sayılmalı" dedi. 

Dünya Gazetesi’nden Mine Ataman’a konuşan Palandöken, “Sanayinin en büyük sorunu ara eleman bulamamak. Ara elamanın olması için düzgün işleyen bir çıraklık sisteminin olması lazım. Türkiye’de çıraklık dönemi olan staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası – meslek hastalığı – hastalık primi alınmakta, emeklilik primi se alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamakta. Ara eleman yetiştirmek için çıraklık dönemi özendirilmeli, sigorta ve iyi bir maaş gençlerin o meslekte kalmasını sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Patron işçiden düşük emekli maaşı alıyor Bendevi Palandöken, “Esnaf 9000 gün, işçi 7200 gün çalışıyor Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı” dedi ve ekledi: “EYT’nin önemli problemlerinden biri esnaf 9 bin gün çalışıp düşük emekli maaşı alırken işçi 7200 gün ile neredeyse iki katı maaş alması. Esnaf çoğu zaman en düşük baremden sigortasını yatırıyor. Ayakta kalabilmek çalışanın maaşını ödeyebilmek en düşükten ödediği prim yüzünden maaşı da çok düşük oluyor.” Palandöken “patron kim belli değil” diyerek yaşanan haksızlığa dikkat çekti.

"ÇIRAK OLMAYINCA SANAYİYE KAN GİTMİYOR"

Bendevi Palandöken, meslek liselerinde yaklaşık 2 milyon öğrenci okuduğunu, her yıl 350-400 bin aralığında mezun verildiğini belirterek şöyle dedi: “Mezunlardan iş gücüne katılım oranı yüzde 66.1. Diğer taraftan mezunların kendi alanlarında çalışma oranları oldukça düşük yüzde 10’un altında. Çıraklık hızla kan kaybediyor. Çırak olmayınca sanayiye kan gitmiyor.”

STAJ DÖNEMİ ÖZENDİRİLMELİ

Palandöken şöyle konuştu: “Sanayinin en büyük sorunu ara eleman bulamamak. Ara elamanın olması için düzgün işleyen bir çıraklık sisteminin olması lazım. Türkiye’de çıraklık dönemi olan staj süresince öğrencilerden sadece iş kazas, meslek hastalığı, hastalık primi alınmakta, emeklilik primi se alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamakta. Ara eleman yetiştirmek için çıraklık dönemi özendirilmeli, sigorta ve iyi bir maaş gençlerin o meslekte kalmasını sağlayacaktır.”

Gönül Boran Özüpak'tan 'emekliye özel çalışma' eleştirisi Gönül Boran Özüpak'tan 'emekliye özel çalışma' eleştirisi

Kaynak: Dünya