Dolar/TL 17,10'u aşarken Euro/TL ise 18,25'in üzerine çıktı. Bu şekilde döviz kuru bu hafta yüzde 3 yükselmiş oldu.

Bu artışlar için yurt içinde siyasi açıklamalar dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, faizi düşürmeye devam edeceklerini belirterek "Fiyat istikrarını ise aldığımız diğer tedbirlerin yanı sıra işimize gelen seviyedeki bir döviz kuruyla cari fazla artırarak sağlamayı planlıyoruz." demişti.

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 730 puanı aşarak rekor kırarken likiditenin çok düşük kaldığı Londra swap piyasasında haftalık TL faizi ise sert yükselişle mayıs ayı sonundaki oran olan yüzde 25’ten yüzde 120’ye çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetimi düşük faizle üretim odaklı politikalara devam edeceklerini belirtirken, piyasalar kamu kontrollü olarak niteledikleri kur politikasında döviz dengesinin orta ve uzun vadede nasıl sağlanacağına yönelik belirsizlik görmeye devam ediyor.

Erdoğan, önceki akşam kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada fiyat istikrarı için “işimize gelen seviyedeki bir döviz kuruyla cari fazla artırarak” sağlamayı planladığını belirtti ve “Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” dedi.

TL, yükseliş hareketinin başladığı mayıs ayı başından beri dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetmiş oldu.

Yurt dışında ise piyasa Almanya sanayi üretimi, ABD toptan stoklar ve tahvil ihalelerini dikkatle izliyor.

Geri dönüşüm temalı defileye yoğun ilgi Geri dönüşüm temalı defileye yoğun ilgi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti de yakından takip edilecek konular arasında.

Gözler ABD ve AB merkez bankalarında

Küresel piyasalardaki en önemli gelişme ise ABD'de cuma günü açıklanacak olan enflasyon verileri olacak. 

Avrupa'da ise gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü yapacağı para politikası toplantısına çevrildi. Bankanın bu toplantıda varlık alımlarını bu ay sonunda durduracağını duyurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin faiz artışı konusunda nasıl bir yol izleyeceği konusunda belirsizlikler devam ederken, bankanın yıl sonuna kadar 130 baz puan faiz artırması bekleniyor.