İzmir'in kurtuluşunun üzerinden 100 yıl geçmesi şerefine düzenlenen tören gündemden düşmüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gündoğdu Meydanı'nda düzenlediği organizasyonda milyonlarca kişinin bulunduğu görüntülendi.

Geleneksel fener alayı yürüyüşü, DJ şovu, 180 dansçının Milli Mücadele'yi canlandırdığı tiyatral koreografi ve ışık oyunlarıyla büyüleyici bir atmosfer oluşurken, coşku Tarkan'ın sahneye çıkmasıyla iyice büyüdü.

Megastar Tarkan sahneye çıkmadan önce güçlü kalabalığa seslenen Tunç Soyer, şunları söyledi:

“9 Eylül hem şehrimizin hem memleketimizin kurtuluş günüdür. Ve büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaşın son gününü zaferle, zaferin ilk gününü ise barışla taçlandırmış. Şimdi de o Cumhuriyet'i yine barışla, demokrasiyle taçlandırmak bize düşüyor. Bu Cumhuriyet'i demokrasinin tatlı güneşiyle aydınlatacak olan biziz, sizlersiniz. Bu sorumluluğun bilinciyle şimdi sıra bizde. Bağımsızlık ateşini yüz yıl önce yaktığımız gibi bugün de ülkemizin içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya muktediriz.”

Soyer, konuşmasının bir bölümünde, “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içendeydi. Gençleri, kadınları ve geleceği hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar'' dedi. Bunun üzerine iktidar cephesinden bu sözlere tepki geldi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soyer'i şu sözlerle eleştirdi: ‘'Vatan topraklarına kanlı çizmeleriyle basan müstevlilere tek kelime edemeyen bugünün işbirlikçi siyasetçilerin, 9 Eylül 1922 tarihinin 100'üncü yıl dönümünde tarihimizi düşman gözüyle yorumlaması iflah olmaz bir cahillik, tedavisi imkansız devşirme hastalığıdır"

İletişim Başkanlığı'ndan seçim kararı: Basın merkezlerinin kurulacağı iller açıklandı İletişim Başkanlığı'ndan seçim kararı: Basın merkezlerinin kurulacağı iller açıklandı

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Güzel İzmir'imizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde, ülkemize yapılmış düşmanlıklara karşı konuşması gerekenlerin Osmanlı Devleti'ni hedef alması şuursuzluktur. Daha önce de ifade etmiştik: Kim Osmanlı Devleti'yle Türkiye Cumhuriyeti'ni kavga ettirmeye çalışıyorsa milletin egemenlik haklarıyla sorunu vardır. Bütün siyasi misyonu Cumhuriyet'inizle Osmanlı Devleti'mizi kavga ettirme üzerine kurulmuş olanlar var. Cumhuriyet'imize sahip çıkmak için tarihimizin büyük köklerinden Osmanlı Devleti'yle kavga etmek milletimizin kimliğine saldırıdır. Cumhuriyet de bizim, Osmanlı Devleti de” şeklinde yazdı.

Yanıt

Tunç Soyer, gelen eleştiriler üzerine şöyle yazdı: “Sevgili İzmir. Dün akşam çok güzeldin! Hepimizin tek yürek olduğu bu muhteşem buluşmaya hiç kimse gölge düşüremez. Biz işgalcilerin gemileriyle kaçan saray erkanının değil, bağımsızlığımız için göğsünü siper eden Mustafa Kemal Atatürk'ün ve bu uğurda canını feda eden atalarımızın izinden yürümeye devam edeceğiz.”