Son günlerde Yunanlılar hakkında yaptığı açıklamalarla gündem olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in babası Nurettin Soyer'in 12 Eylül döneminin Ankara Sıkıyönetim Başsavcısı olduğu ve FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'i mahkum ettirdiği ortaya çıktı.

Askeri savcı Nurettin Soyer, 12 Eylül sonrası Ankara Sıkıyönetim Başsavcılığı'na getirildi.

FETÖ lideri Fethullah Gülen'i Türkiye'de mahkum ettiren ilk savcı olarak tanınan Nurettin Soyer, bir de MHP davasıyla biliniyor.

Soyer'in açtığı darbe dönemi davalarında Alparslan Türkeş "Cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün yöneticisi" olmaktan ötürü 11 yıl hapis cezası aldı, yaklaşık 5 sene hapis yattı. MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında 5 idam ve 9 müebbet verilmiş, 221 ülkücü de 36 yıl ile 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

GÜLEN'İ MAHKUM ETTİRDİ

Soyer'in Fethullah Gülen hakkında yazdığı 33 sayfalık iddianame 19 Ağustos 1971'de kabul edildi. Davada Gülen 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Yargıtay'da bozuldu. Yeniden yargılama yapılırken TBMM af çıkarınca Gülen ceza almaktan kurtuldu. Ama yargılandığı dönemde 7 ay boyunca cezaevinde tutuklu kaldı.

''BENİM İÇİN GURUR VESİLESİ''

Tunç Soyer, bu tartışmaların yaşandığı dönemde tartışmalara ilişkin şunları söylemişti:

CHP Sözcüsü Yücel’den bomba iddialar: Belediyelere yerleştirdiğiniz böceklerin hesabı sorulacak CHP Sözcüsü Yücel’den bomba iddialar: Belediyelere yerleştirdiğiniz böceklerin hesabı sorulacak

''O günün koşullarında hukuku korumak için elinden geleni yaptı. Babam Fethullah Gülen'in hapse atılmasıyla ilgili kararı veren hakimdir. Bu benim için gurur vesilesidir.

Babam Türk ordusunun şerefli bir subayıdır. Dedem Kuvayı Milliye'nin kahramanıdır. Onlarla gurur duyuyorum. Darbeye karşıyız tabii ki. Demokrasi tabii ki sonuna kadar sahip çıkmamız gereken bir şey.

O dönem üzerinden bugüne dair bir şey çıkarmaya çalışmak, hiç doğru değil. Eski yaraları kaşımanın faydası yok. Bugün yepyeni bir Türkiye, yepyeni bir dünya, yepyeni bir kent için uğraşmak gerekiyor. Onları geride bırakmak gerekiyor.''