İsveç, Finlandiya ile birlikte Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak NATO üyeliği için başvurdu ve teklifleri ittifak şefleri tarafından "tarihi bir an" olarak sıcak bir şekilde karşılandı.

Ancak, Kürt militanlara verdikleri destek ve 2019'da Suriye'ye yönelik bir saldırıda Ankara'daki silah kontrollerine verdikleri destekten dolayı kızan Türkiye'nin muhalefetiyle karşı karşıya kaldılar.

Kuzey Suriye'deki Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerin İskandinav temsilcisi Shiyar Ali, "Kürtlerin müzakere masasında olmasını istemiyoruz" dedi.

Bu hafta üç günlük bir zirve düzenleyen NATO'ya katılım için yapılacak herhangi bir teklif, 30 üyesinin her birinin desteğini gerektiriyor. Türkiye 70 yılı aşkın bir süredir NATO müttefiki.

İsveç'in 100.000 kişilik Kürt diasporası ve Stockholm'ün Kürtlerin haklarına verdiği destek, Ankara ile ilişkilerde uzun süredir sürtüşme noktaları oldu.

Stockholm Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü direktörü Paul Levin, "İsveç, Türkiye'nin insan hakları ihlallerini eleştirerek Türkiye'nin başına bela oldu, İsveç'te bir kısmı PKK'ya sempati duyan güçlü ve canlı bir Kürt diasporası var. Bütün bunlar, PKK ve yandaşlarının Türkiye için önemli bir ulusal güvenlik tehdidi olduğu konusunda Türkiye'nin bakış açısına ters düşüyor." ifadelerini kullandı.

PKK (Kürdistan İşçi Partisi), Türkiye'de 1984 yılından bu yana 40.000'den fazla insanın öldürüldüğü bir ayaklanma yürütüyor.

İsveç, PKK'yı uzun süredir yasaklıyor ve Suriye'ye ve bölgedeki mültecilere başta uluslararası kuruluşlar aracılığıyla olmak üzere yalnızca insani yardım sağladığını söylüyor.

NATO görüşmeleriyle aynı zamanda, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Washington tarafından desteklenen Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri tarafından kontrol edilen kasabaları geri almak için kuzey Suriye'ye yeni bir saldırı başlatmakla tehdit etti.

Kürt YPG milisleri, Suriye'nin kuzeyinin büyük bir bölümünü kontrol eden SDG'nin önemli bir parçası ve Washington tarafından IŞİD'e karşı önemli bir müttefik olarak görülüyor. Ankara bunu militan PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor ve onu terörist bir grup olarak nitelendiriyor, ancak Batılı hükümetler görmüyor.

Türkiye, iki İskandinav ülkesine olan öfkesinin yanı sıra, özellikle ABD, Fransa ve Almanya'dan YPG'ye verilen diğer desteklerden de uzun süredir çileden çıkmış durumda.

BELİRSİZ YOL


Bütün bunlar, Türkiye'yi yatıştırmak ve İsveç'in NATO'daki yerini güvence altına almak için bedel ödeyebileceklerinden korkan bazı Kürtleri endişelendirdi.

Bir etnik Kürt olan Osman Aytar, hapis cezasıyla karşı karşıyayken 1990'larda Türkiye'den İsveç'e kaçtı.

Doğu İsveç'teki Malardalen Üniversitesi'nde sosyal hizmet alanında doçent olan 62 yaşındaki Aytar, "Kürtler tarihte birçok kez ihanete uğradı. Belki Erdoğan, Rojava'nın yeni bölgelerini (kuzey Suriye'nin ağırlıklı olarak Kürt bölgeleri) işgal edebileceğine bahse giriyor ve Batı, sırf bu NATO üyelik meselesi yüzünden sessiz kalacak. Batı sadece gözlerini kapatırsa, mutlu olur." dedi.

İsveç hükümeti, Türkiye ile devam eden müzakereler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ankara'nın Stockholm büyükelçiliği de yorum yapmaktan kaçındı. NATO, Türkiye tarafından dile getirilen güvenlik endişelerinin meşru olduğunu söyledi. 

Karmaşık sorunlar ağı, insan haklarını geliştirmesi ve azınlıklara desteği nedeniyle dünya çapında hayranlık duyulan İsveç hükümetini zor durumda bıraktı.

Daha bu ay hükümet, Kürtlere desteğin devamını talep eden eski bir Kürt peşmerge savaşçısının yardımıyla yapılan güven oylamasından sağ çıktı ve Ankara'yı daha da kızdırdı. 

NATO üyeliğine giden uzun ve belirsiz bir yol, İskandinav güvenliğini zayıflatacak ve ittifakın Baltık'taki elini zayıflatacaktır. Ancak Türkiye'nin belirsizliğini koruyan taleplerinin karşılanması İsveç'in itibarına zarar verebilir ve IŞİD'e karşı mücadeleyi zorlaştırabilir. 

Zehir yedirmiş olabilirler! Magnum dondurmaları acilen toplatılıyor Zehir yedirmiş olabilirler! Magnum dondurmaları acilen toplatılıyor

Kürt şemsiye grubu Kürdistan Ulusal Kongresi'nin İsveç eş başkanı Ahmed Karamus, "Kürtlerin siyasetin kurbanı olmasından endişe duyuyoruz" dedi.

Reuters'in konuştuğu İsveçli Kürtler, hükümetin Türkiye'ye karşı duracağından emin olsa da, müzakereler, özerk bölgenin güvenliğinin başkalarının iyi niyetine bağlı olduğunun rahatsız edici bir hatırlatıcısı oluyor.

Aytar, "İsveç'in ileride utanacağımız tavizler vermeyeceğini umuyorum ve inanıyorum" dedi.

Bu haberde kaynak Reuters'dir. Haberin orjinal metnine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.