Rus askerlerinin Ukrayna'da işgal altındaki köylerde kadınlara tecavüz ettiğine ilişkin haberler, tüm dünyanın tepkisini çekmişti.

Yahudi lobisi iş başında: ABD’den Filistin'in BM üyeliğine "hayır" oyu Yahudi lobisi iş başında: ABD’den Filistin'in BM üyeliğine "hayır" oyu

Viktorya Martsinyuk da Rus askerleri tarafından tecavüze uğrayan kadınlardan biri. Üstelik askerler bir de gözünün önünde komşusunu katletmişti. O korkunç gecenin üzerinden 5 ay geçti ve Martsinyuk yaşadıklarını anlattı.

42 yaşında ve iki çocuk sahibi olan Martsinyuk, Rusya'nın Şubat ayının son haftasında başlattığı işgale kadar Kiev'in 60 kilometre dışında bulunan Borodyanka köyünde yaşıyordu.

Bir Mart gecesi Martsinyuk, bir Rus askerinin tecavüzüne uğradı. Kendisine Tecavüz edenin kim olduğunu biliyordu. Danya isimli 19 yaşında bir Rus askeriydi. Martsinyuk, "Oğullarımdan biriyle aynı yaştaydı" dedi.

Ancak yaşadığı tek travma bu değildi. Martsinyuk'un komşularından biri daha Rus askerlerinin tecavüzüne uğramıştı. Askerler kadının kocasını da Martsinyuk'un gözlerinin önünde yakın mesafeden vurarak öldürmüştü.

"UKRAYNA ZAFERE ULAŞTIĞINDA DAHA İYİ HİSSEDECEĞİM"

Martsinyuk, bugün yaşadığı bu korkunç olayların etkisini üzerinden atmak için tüm masrafları Ukrayna hükümeti tarafından karşılanacak şekilde terapi alıyor.

"Savaştan önce bana bir gün terapiye gideceğimi söyleseler gülerdim. Benim için bu çok parası olan insanlara göre bir tedaviydi. Kendimi bu sayede biraz daha iyi hissediyorum ama çok daha iyi olmak isterim ve Ukrayna zafere ulaştığında kendimi daha da iyi hissedeceğim." dedi.

KORKUNÇ GECEYİ  ANLATTI

Martsinyuk, Rus askerlerinin tecavüze kendi evinden başladığını söylemişti.

9 Mart gecesi çalan kapıyı açan kadın karşısında üç Rus askeri görmüştü. Komutan Saşa ile genç erler Oleh ve Danya. Aynı askerler gündüz de gelmişlerdi. Kapıyı adeta yerinden söküp eve girmişler, cep telefonlarına ve bilgisayarlara el koymuşlardı.

Bunun ardından askerler Martsinyuk'a, "Bizimle gelip diğer kadınları bulmamıza yardım edeceksin" demişlerdi. Eşini de sırtına silah dayayıp Rus karargahına götürmekle tehdit etmişlerdi.

Askerlerden en genci olan Danya, Martsinyuk'u paltosunun kapüşonundan tutup çekiştirerek evlerin kapılarına götürmeye devam ediyordu. Kadın korkudan felç olmuş gibi hissediyordu kendisini.

Bir noktada askerler kendi aralarında tartışmaya başlamış, daha sonra komutan çekip gitmişti. Martsinyuk, genç erlerle yalnız kalmıştı.

"BENİM DE SENİN YAŞINDA BİR OĞLUM VAR"

Askerler kadınları terk edilmiş bir eve götürmüş ve kırık bir camdan içeri girmeye zorlamıştı. Martsinyuk girmek istemeyince, Danya kadını ittirmeye ve küfretmeye başlamıştı.

Martsinyuk "Bize kaba davranıyorlardı" diye aktardı o dakikaları. "Ruslar kendi aralarında konuşuyorlardı. 'Biri 41, öbürü 43 yaşında' diye şikâyet etti bir tanesi. Diğeri de 'Eh ne yapabiliriz ki?' diye yanıt verdi." dedi. 

Martsinyuk korku içindeydeyken Oleh isimli asker diğer kadını alıp üst kata götürmüştü. Danya'yla yalnız kalmışlardı. Martsinyuk karşısındaki gence kendisine saldırmaması için yalvarmaya başladı.

Kaç yaşında olduğunu sorup "19" cevabını aldığında, "Ben senin annen yaşındayım. Benim de senin yaşında oğlum var" demiş ve arkasından "Senin annen kaç yaşında?" diye sormuştu. Danya cevap vermese de Martsinyuk, askerin annesinin kendi yaşında olduğunu tahmin edebiliyordu.

KAÇIP EVİNE SIĞINMAYI BAŞARDI

Danya, Martsinyuk'a tecavüz ettikten sonra, "Dediklerimi yapmazsan seni karargâha götürür, bütün askerlere hizmet etmek zorunda bırakırım" diye tehdit etmişti.

Ancak Danya, Oleh'i aramak için odadan çıktığında Martsinyuk şansını denemeye karar vermiş ve var gücüyle koşarak evden kaçarak kocasının adını haykırıyordu.

Bir komşusunun kapısını çalmıştı. Kapıyı açan kadın Martsinyuk'u sakinleştirmeye çalışsa da başaramamıştı. Yeniden sokağa çıkan ve yakalandığı anda Rusların kendisini öldüreceğini bilen Martsinyuk, bir anda kendini evinde bulmuştu.

Kapıdan içeri girdiğinde Vitali'nin adını fısıldadığını fark eden Martsinyuk, eşini evin çatısına saklanmış halde bulmuş kendisi de adamın yanına sığınmıştı.

''Tecavüzcüme beni öldürüp öldürmeyeceğini sordum''

Marstinyuk yaşadıklarını "Kötü bir Rüya gibiydi" diye özetledi. Rus askerlerinin işlediği savaş suçlarını kayda geçiren Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılarıyla da bir araya gelen Martsinyuk, tanıklık etmekte zorlandığını ifade ederek, "Bana tecavüz eden adamın yüzünü hatırlayamıyorum. Karanlıktı. Sadece benden biraz uzun olduğunu biliyorum" dedi.

Martsinyuk, "Tecavüzcüme beni öldürüp öldürmeyeceğini sordum. O sırada bilmek istediğim asıl şey oydu. Ama yüzünü hatırlamaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

"DAHA GÜÇLÜ HİSSEDİYORUM"

Martsinyuk, heykel yapmak dışında bir de de kümesteki tavuk ve ördeklerle ilgilenip, patates, havuç ve mısır yetiştirerek oyalandığını söyledi. Savaştan önce çalıştığı değirmen hava saldırıları sonucu yerle bir olduğundan şu an çalışamadığını ama "güzel, iyi gelir getiren bir iş" bulmak istediğini de belirtmeden geçemedi.

Martsinyuk terapinin kendisine faydalarını da şöyle anlattı:

"Bir şeylerin ya da birilerinin beni aradığı korkusunu üzerimden attım. Ama yakınlarda bir patlama olsa, mesela bir roket düşse ya da ordu mayın temizlese, o zaman korkuyorum. Kendime güvenim de çok arttı. Birçok açıdan çok değiştim. Savaştan önce birileri bana kabalık etse sessiz kalırdım. Şimdi biri kaba bir şey söylediğinde karşılığını veririm. En önemlisi geçmişi düşünmemek. Geleceği düşünmek ve anda kalmak istiyorum. Hayatımı böyle değiştiriyorum. Kendimi daha güçlü hissediyorum. Güçlendiğimi hissediyorum."

Telegraph'ın "‘I was raped in Ukraine by a Russian soldier – he was the same age as my son’" ve "‘You’ll help us find others’: Ukrainian rape victim ordered to help Russian troops hunt for women" başlıklı haberlerinden derlenmiştir.