Aile üyeleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerine karşı gönüllü savaşçı olarak Ukrayna'ya giden iki ABD vatandaşının bir haftadır kayıp olduğunu ve yakalanmalarından korktuklarını söyledi.

Alabama, Tuscaloosa'dan 39 yaşındaki Alexander Drueke ve Hartselle, Alabama'dan 27 yaşındaki Andy Huynh, aileleriyle en son 8 Haziran'da görüştüler ve doğu Ukrayna'nın Kharkiv bölgesi çevresindeki bir görevden dönmediler.

Aileler ve bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ikisinin Rusya tarafından savaş esiri alındığına dair haberlerin doğrulanmadığını söyledi.

Andy'nin nişanlısı Joy Black telefonla yaptığı açıklamada, "Bu noktada Dışişleri Bakanlığı'ndan resmi olarak bildiğimiz şey, Andy ve Alex'in kayıp olduğu" dedi.

"Bunun ötesinde bir onayımız yok. Açıkçası, arama ne kadar uzun sürerse, diğer senaryoları da o kadar fazla düşünmeye başlıyoruz" diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, ABD'nin ABD savaşçılarının raporları hakkında Rusya ile temasa geçmediğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı ile AK Partili o isim arasında Arapça krizi! Diyanet İşleri Başkanı ile AK Partili o isim arasında Arapça krizi!

RIA haber ajansı Zakharova'nın haberine göre, "Bu bilgiye sahip değilim, her gün kontrol ediyorum ve bugün kontrol edeceğim. Gözaltına alınan paralı askerlerin veya yargılanmaya mahkum olanların akıbetiyle ilgili tüm bilgileri kamuoyuna açıklıyoruz."

Rusya savunma bakanlığı, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İkili yakalanırsa, 24 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in komşusunu işgal etme emri vermesiyle başlayan çatışmada savaş esiri olarak alınan ilk ABD vatandaşları olacaklar.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, raporların doğru olması halinde ABD'nin onları geri almak için "elinden gelen her şeyi yapacağını" söyledi.

Geçen hafta, Ukrayna için savaşırken yakalandıktan sonra Rusça konuşulan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde ayrılıkçı bir mahkeme tarafından iki İngiliz vatandaşı ve bir Faslı ölüme mahkum edildi.

Alexander'ın annesi Lois Drueke, çifti arayan Polonya'da bulunan ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği ile temas halinde olduğunu söyledi.

Her iki adam da ailelerine 8 Haziran'da birkaç günlüğüne çevrimdışı olacaklarını söylemiş, ancak iletişimlerinin ele geçirilmesi korkusuyla ayrıntı vermemişti.

Annesi, Drueke'nin Irak'ta iki tur görev yaptığını, sonuncusunu 2008-09'da Bağdat'ta baş nişancı olarak görev yaptığını söyledi. Nişanlısı, Huynh'in 2018'de hizmetten ayrılan eski bir ABD denizcisi olduğunu söyledi.

Adamların Ukrayna'da görüşmeden önce birbirlerini tanımadıklarını, ancak Rusya'nın Mart ayı sonlarında Kiev dışındaki şehirlerden geri çekilirken sivil kayıpların resimlerini gördükten sonra her ikisinin de hükümeti desteklemek zorunda kaldığını söylediler.

Black, "Andy, Ukrayna'dan gelen bu görüntüleri gördüğünde uyuyamadığını, yemek yiyemediğini, sadece bu masum sivillerin yaşadığı dehşet tarafından tüketildiğini söyledi" dedi.

Rusya, sivillere saldırdığını reddediyor ve Batılı vatandaşları "paralı asker" gibi davranmakla suçlayarak, Batı'nın Kiev'e verdiği desteğin çatışmayı uzattığını ve daha fazla can kaybına yol açtığını söyledi.

Lois Drueke, "Bir anne olarak elbette çocuğumun zarar görmesini istemedim" dedi. "Ama Alex için gerçekten önemli olduğunu biliyordum, hayatında bir amaç istiyordu ve bunun iyi ve asil olduğunu hissetti.

Reuters haber sitesinden çevrilmiştir.