Türk makamları tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Yunanistan 2020'den bu yana yaklaşık 42 bin sığınmacıyı geri itti .

İsrail, Gazze'de belediye binasını bombaladı! İsrail, Gazze'de belediye binasını bombaladı!

Türkiye Ombudsman Kurumu, Yunanistan'ın uluslararası göçmenlik yasasını ihlal ettiğini ortaya koyan "Ege Denizi'nde İnsan Haklarını Geri Çekmeler ve Boğulma" başlıklı raporu hazırladı .

Raporun kullandığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Yunan kuvvetleri 2020 ile 31 Mayıs 2022 arasında toplam 41.523 sığınmacıyı geri itti.

Raporda, "Geri itmeler kendi içlerinde uluslararası hukuka aykırıdır ve geri gönderme uygulamalarının çoğuna ciddi hak ihlalleri eşlik etmektedir" denildi.

Geri itmelerin yüzde 98'inin işkence ve kötü muamele içerdiğine dikkat çeken raporda, Yunanistan sınırına gelen 8 bin sığınmacının yüzde 88'inin dövüldüğü belirtildi.

Yüzde 97'si hırsızlık, yüzde 5'i cinsel saldırı ve yüzde 8'i elektrik şokuna maruz kalırken, yüzde 49'u zorla soyunup, yüzde 16'sı boğuldu.

Raporda, aralarında çocukların %68'inin şiddet ve istismara maruz kaldığı veya tanık olduğu vurgulandı.

Arazi geri itmelerindeki bu uygulamalar sonucunda, geçen yıl Yunanistan- Türkiye sınırını oluşturan Meriç Nehri'nde donarak ölen 33'ü de dahil olmak üzere 53 sığınmacı hayatını kaybetti .

Raporda ayrıca Yunanistan'ın denizdeki geri itme uygulamalarında sığınmacıların bazen elleri arkadan kelepçeli, bazen de can yelekleri olmadan denize atıldığı ortaya çıktı.

Bu, geçen yıl sekiz düzensiz göçmenin ölümüne yol açtı ve 31 Mayıs itibariyle 2022'de üçü öldü.

Yetkililer sığınmacıların haklarını aramalarını, şikayet mekanizmalarına erişmelerini ve ihlalleri bildirmelerini engellediği için bu rakamlar sadece buzdağının görünen kısmı.

Frontex'in (AB Sınır ve Sahil Güvenlik Teşkilatı) Yunanistan'ın bu eylemlerine katıldığı, birçok eylemi desteklediği ve birçoğuna göz yumduğu somut kanıtlarla ortaya konmuştur ."

Türkiye ve insan hakları grupları, Yunanistan'ın sığınmacıları geri göndermeye yönelik yasa dışı uygulamasını, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere savunmasız göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atarak insani değerleri ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyerek defalarca kınadı.

Türkiye, başta savaş ve zulümden kaçan sığınmacılar olmak üzere Avrupa'ya geçerek yeni hayatlara başlamayı hedefleyen sığınmacılar için kilit bir geçiş noktası olmuştur.

Halihazırda dünyanın herhangi bir ülkesinden daha fazla 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, yeni bir göçmen akınını insani bir şekilde önlemek için sınırlarında yeni güvenlik önlemleri alıyor.

Bu haberde kaynak ANews'tir.