Emekliye müjde! Promosyon ödemeleri bugün başlıyor Emekliye müjde! Promosyon ödemeleri bugün başlıyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerinde gözlenen son gerginliklere değinerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" ve "Yunanistan'ın anlayacağı dille konuşuyoruz" ifadelerine cevap verdi.

Miçotakis “Ben de onların anlayacağı dilde kendilerine, Yunanistan’da dayılıklara geçit yok diyorum" dedi.

Selanik’te uluslararası fuar açılışında düzenlenen yıllık basın toplantısında ve öncesinde iş dünyasına yaptığı konuşmasında Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerinde gözlenen son gerginliklere değindi.  

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz ifadesini onların anlayacağı dilde kullandım” şeklindeki  açıklamasına yanıt olarak “Ben de onların anlayacağı dilde kendilerine, Yunanistan’da dayılıklara geçit yok diyorum” dedi.

Miçotakis'in "Dayılık yok" ifadesini Türkçe kullanması dikkat çekerken, bu kelimeleri Yunan toplumu tarafından sıkça kullanılması nedeniyle ve Türkiye’de de net bir biçimde anlaşılması amacıyla kullandığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Eylül'de Samsun Teknofest’teki konuşmasında son dönemde Yunanistan’la yaşanan gerilimlere değinerek, “Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya: Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan, Yunanistan’ın hem Dedeağaç’taki ABD üssüyle hem de S-300 hava savunma sistemiyle Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek, “Ey Yunan, bak tarihe bak, tarihe dön. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan'a tek cümlemiz var: İzmir'i unutma” diye konuşmuştu.

Erdoğan daha sonra Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere değerlendirmede bulunurken, Yunanistan'a ilişkiler konusunda da şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ile doğrudan konuşmak yerine Birleşmiş Milletlerde, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Avrupa Birliğinde ve hatta en güçlü üyelerinden olduğumuz NATO'da bizi sürekli şikayet suretiyle adeta tehdit mekanizmaları çalıştırıyorlar. Bunu tabii kabullenmek mümkün değil. Onların anlayacağı dil neyse biz parantez açarak o dille konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor."

Miçotakis, cumartesi akşamı iş dünyasına yönelik konuşmasında aynı konu ile ilgili olarak “Türkiye'den yükselen aslanvari kükremeler bizi korkutmaz; Yunanistan’a yönelik ifadeler bizi korkutamaz” demişti.

Başbakan, Yunanistan’ın 2. Dünya Savaşı'nda İtalyan ordularının teslim çağrılarına verdiği ve “Hayır” anlamına gelen “Ohi” kelimesini kullanarak “Yunanistan’ın tek bildiği bir şey var, o da “Tehditlere Ohi (Hayır) Sn. Erdoğan demektir” ifadesini kullandı ve ayakta alkışlandı.

''Bu açıklamalar milliyetçiliği körüklemekte''

Bugünkü yıllık basın toplantısında da Türkiye ile ilgili bir çok soru sorulan Miçotakis, “Yalnız Sn. Erdoğan’ın değil; son zamanlarda bütün Türk yöneticilerin Yunanistan’a yönelik yaptıkları suçlama ve açıklamalar kabul edilemez.  Bu açıklamalar maalesef Türk kamuoyunu zehirlemekte, iyi komşuluk ilkelerini zedelemekte ve milliyetçiliği körüklemektedir” dedi.

Yunanistan’ın “Türkiye’ye saldıracak bir ülke olarak tanıtılmasının mantık dışı olduğundan” söz eden Miçotakis, buna örnek olarak “Yunan adaları Türkiye’ye karşı tehdit olarak gösterilmeye çalışılıyor; oysa bütün dünya biliyor ki Yunan adaları Türkiye için değil, olsa olsa Türkiye Yunan adaları için bir tehdittir” ifadesini kullandı.

“Türkiye ile Yunanistan arasında  savaş çıkar mı?” yolundaki başka bir soruya ise Miçotakis, “Savaş çıkarsa bu ancak Türkiye’nin egemenlik sahasına saldırmasıyla mümkün olabilir. Ama Türkiye’nin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye, silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü iyi tanımakta ve olası bir saldırı karşısında vereceğimiz karşılığın çok sert olacağını biliyor” yanıtını verdi.

''Her zaman görüşmeye hazırım''

Tüm bu gergin duruma karşın Türkiye ile diyalog kapılarını açık tutmaya devam edeceğinden söz eden Miçotakis,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce kendisi için “benim için Miçotakis diye biri yok” ifadesine gönderme yaparak "Ben hiçbir zaman 'benim için Erdoğan diye biri yok’ demedim. Ben kendisiyle her zaman görüşmeye hazırım. Görüşmeliyiz de” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme ihtimali ile ilgili başka bir soruya da “Sayın Erdoğan ile tabii ki her zaman görüşmeye hazırım; ama illa görüşeceğiz diye boğazına da sarılacak değilim” yanıtını verdi.

Miçotakis, iki ülke arasındaki ilişkiler konusundaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

“Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde zaman zaman kötü ve acı, zaman zaman iyi geçindiğimiz dönemler oldu. İki komşu ülkeye yakışır bir biçimde, eski yaraları kaşımadan, her alanda işbirliği ve ortaklıklar yapabiliriz. Türk tarafından maalesef henüz böyle bir yaklaşım görmüyorum. Umarım bu olumsuz tutumlarının bir çıkmazda bulunduğunu anlarlar”

Önümüzdeki günlerde Çek Cumhruiyeti'nin başkenti Prag’da yapılacak Avrupa Birliği toplantılarına Türkiye’nin katılmasına sıcak baktığını da söyleyen Miçotakis “Eğer fırsat bulup Prag’a gelebilirse Sayın Erdoğan ile görüşmek isterim, Yunanistan’ın Türkiye için niçin tehdit oluşturduğunu kendisine sormak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”Yunanistan’da hükümet değişikliği olmalı” şeklindeki başka bir açıklamasına dair bir soruya ise “Yunanistan’daki hükümetlere Yunan halkı karar verir” demekle yetindi.

F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışları ile ilgili Yunanistan’ın değil, ABD’nin karar vereceğini de söyleyen Miçotakis “Türkiye bizi bu konuda suçlayamaz, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını Yunanistan değil, Rus yapımı S-400 füzelerini aldığı için ABD’nin Türkiye’ye uygulamaya devam ettiğini  hatırlatmak isterim” dedi.

''Çağdaş Yunanistan’ı Anadolu Rumları inşa etti''

Miçotakis, iş insanlarına konuşmasında, Türkiye’de “Kurtuluş Savaşı” Yunanistan’da “Küçük Asya Felaketi” olarak anılan 100. yıla değinerek başladı.

Başbakan, Yunanistan’ın “100 yıl önceki gibi istikametinin İzmir değil, geleceğe ilerlemek olduğunu” söyledi ve “Küçük Asya Felaketi'nden sonra Anadolu'dan Yunanistan’a göç eden 2 milyona yakın Anadolu Rum’unun çağdaş Yunanistan’ın inşa edilmesindeki katkılarının ne denli değerli olduğunun şimdilerde bile anlaşıldığını” vurguladı.