İşçi Haberleri

8 Eylül 1999 Sonrasına EYT hakkı! Kimler işe giriş tarihini geri çeker?

Faruk Erdem, katıldığı canlı yayında, ''8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanların EYT'li olma hakkı var mı yok mu?'' sorusuna yanıt verdi.

Abone Ol

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında, EYT düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulunarak,  ''8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanların EYT'li olma hakkı var mı yok mu?'' sorusuna yanıt verdi. 

İşte o açıklamalardan satır başları;

EYT konusu az çok netleşti. Nereye gitsek soruyorlar, sokakta herkesin konusu bu EYT. Herkeste bir emeklilik hayali başladı.

KİMLER EYT'Lİ?

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış primini ve yılını doldurmuş ama yaş şartı geldiği için emekli olamamış arkadaşlardan bahsediyoruz.

Bakan Bey dedi ki şu anda yılını ve primini doldurmuş 1.5 milyon insan hemen emekli olabilecek durumda. Sonrasında da işte 3-4 milyon kişi var. Bu işi hızlı çözmeye başlayınca AK Parti aslında bir anda malum gazetelerde şöyle haberler çıktı bak 1.5 milyonu yapıyorlarmış diğerlerini yapmıyorlarmış diye.

Şimdi o haberler de kesildi niye? Çok net bir şey söyledi Sayın Bakan tamam 1.5 milyon kişi şartları tamamladı tamamlamayanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olacaklar.

Bugün başka bir şeyden bahsedeceğiz aslında biz. 8 Eylül 99 öncesi diyoruz peki 8 Eylül 99 sonrasında sigortalı olanların EYT'li olma hakkı var mı yok mu? O sorusunun cevabını arayacağız. 5 tane yolu var bunun.

Öncelikle şunu söyleyeyim burada anlatacaklarımın gerçekleşmesi için mutlaka bir düzenlemenin içine yani EYT düzenlemesinin içine bir madde konması lazım.

1-ASKERLİK BORÇLANMASI YAPANLAR

Eğer borçlanırlarsa işe giriş tarihlerini 8 Eylül 99 öncesine çekebiliyorlarsa EYT kapsamına girebilirler. Ama dediğim gibi mutlaka düzenleme şartı.

2-STAJ SONRASI DOĞUM BORÇLANMASI YAPANLAR

Stajla çalışma arasındaki doğumlarını borçlanırlarsa işe giriş tarihlerini o çocuk borçlanması kadar yani 2 yıl geri çekebilirler onların da EYT'li olma ihtimali var. Şu anda yasada var geri çekiliyor ama EYT'li olur mu onun düzenlemesi gerekiyor.

3-FİİLİ HİZMET ZAMMI İLE YAPRANMA KAZANANLAR

Mesela bizim gazeteciler, madenciler, gemiciler gibi yıpranma ile işe giriş tarihini geri çekenler 8 Eylül 99 öncesine çekerlerse EYT'li olma ihtimali var.

4-AVUKATLIK STAJ SÜRESİNİ BORÇLANANLAR

Avukatlık stajını yapanlar işe giriş tarihlerini geri çekerlerse ki 1 yıl avukat arkadaşlarımız staj yapıyorlar ve o stajlarını borçlanabiliyorlar onların da EYT'li olma ihtimali var.

5-HİZMET TESPİTİ İLE BAŞLANGICI TESCİL ETTİRENLER

Beşincisi bu kesin, hizmet tespit davası. 8 Eylül 99 öncesinde siz çalışmışsınız sigortanız yapılmamış veya yapılmış primleriniz yatırılmamış hizmet tespit davası açıp o günleri tescil ettirirseniz EYT'li oluyorsunuz.

Diğer 4 madde için ise mutlaka EYT düzenlemesinin içinde borçlanmalar işe giriş tarihini geri çektiğinde EYT kapsamına girer cümlesi olması gerekiyor.