Ekonomi

Bakan Nebati zam açıklaması yaptı

Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati temmuzda yapılacak beklenen memur maaşları zammına ilişkin açıklama yaptı.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, beklenen temmuz zammına ilişkin konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Bakan Nebati de görüşmelerde milletvekillerinin sorularını cevapladı. Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak zammın enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğinin altını çizerek artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngördüklerini ifade etti.

Bakan Nebati temmuz zammına ilişkin konuştu

Bakan Nebati konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bir başka deyişle toplanan her 100 liralık verginin 85,7 lirası faize gidiyordu. Şu anda üzerinde müzakere ettiğimiz ek bütçe kanun teklifindeki tutarlarla birlikte 2022 yılında faize ayrılan kaynak, bütçenin 11,6'sına denk gelmektedir. Bu oran bütçe başlangıcında öngördüğümüz 13,7'lik orandan da daha düşük seviyededir. Ayrıca, bu yıl topladığımız her 100 liralık verginin yalnızca 15,1 lirasının faize ödenmesini öngörüyoruz. Söz konusu tutarı, ek bütçeyle verdiğimiz ilave ödeneğe rağmen sene başında öngördüğünüz 19,1 liralık seviyeden daha aşağı bir seviyeye indiriyoruz."

"20 yıldır yaptığımız gibi bu yıl da çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik"

"20 yıldır yaptığımız gibi bu yıl da çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz." ifadelerini kullanan Nebati, "Temmuzda yapılacak artış haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile kesinleşecek olup yaklaşık yüzde 40 oranında artış olacağını öngörmekteyiz. Bu kapsamda, 2022 yılında memurlarımızın aylıklarında yapılacak kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacaktır." açıklamasında bulundu.

"Çiftçilerimize finansman desteği de sağlıyoruz"

Bakan Nebati ardından şunları kaydetti:

"Çiftçilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden finansman desteği de sağlıyoruz. Çiftçilerimizin kullandığı söz konusu kredi faizlerinin de ortalama yüzde 70'i Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu amaçla, 10 milyar liranın üzerinde ek bütçede ilave 1 milyar lira daha kaynak aktarıyoruz."

"Doğal gazda artan maliyete karşın tüketicilerimiz korunmuştur. 2022 yılının ilk 5 ayında meskenlerde kullanılan doğal gaz yüzde 81 oranında sübvanse edilmiştir. Dar gelirli vatandaşlarımızın enerji faturalarına destek olmak amacıyla da 2019 yılından itibaren uygulanan elektrik fatura desteği de devam etmektedir. Elektrik fatura desteğinden maksimum 150 kWh'a kadar destek sağlanmaktadır."

Abone Ol