İşçi Haberleri

Kamu işçileri için zorunlu emeklilik kalkacak mı?

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda sürekli işçi olarak istihdam eden işçiler için zorunlu emeklilik kalkacak mı?

Abone Ol

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda sürekli işçi olarak istihdam eden işçiler, çıkartılan bir yasa ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi olarak istihdam edildi. 

Bilindiği üzere Kamuda alt işveren yanında çalışmakta olan işçilerin büyük çoğunluğu 696 sayılı KHK 127. maddesi ile 04.02.2018 tarihinde Kamuda sürekli işçi kadrosuna alındı. Ancak, KHK da yer alan hükümler zaman içerisinde birçok haksızlıklara yol açtı.

Mezkur geçici maddenin beşinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan: "Bunların istihdam süreleri hiçbir şeklide sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez" hükmü ile genç yaşta çalışmaya başlayan vatandaşlar emekli edilerek mağdur edildi.

Anayasanın eşitlik ilkesine ve İş Kanununun emekliliğin geçerli fesih sayılmama ilkesine aykırı şekilde uygulanan zorunlu emeklilik uygulaması 5 yılda binlerce mağdur yaratmış olup, zorunlu olarak emekli edilenlerin işe iadesi ile ilgili bir hüküm yazılmaması mağduriyetin çığ gibi büyümesine sebep oldu. 

İŞÇİLERİ MAĞDUR EDEN SORUNLAR

  1. Meslek kodu sorunu
  2. Tayin sorunu
  3. Zorunlu emeklilik sorunu

1 Nisan 2018 tariihnden sonra kadroya alınan işçiler; emekliliklerini hak ettikleri tarihte, zorunlu olarak emekli edildi. Zorunlu emeklilik 65 yașına gertilmediğini söyleyen mağdurlar Yüzbinlerce Khk 696 ile çalışanlar düșük mașla ya emekli edildi.