Teknoloji

NASA uydusu Dünya yörüngesinden koptu! Ay'a gidiyor

Mikrodalga fırın büyüklüğündeki uydu, Pazartesi günü Dünya çevresindeki yörüngesinden başarıyla ayrıldı ve aya doğru yola çıktı.

Abone Ol

Capstone uydusu için şimdiden alışılmadık bir yolculuk oldu.

Altı gün önce Yeni Zelanda'nın Mahia Yarımadası'ndan Rocket Lab şirketi tarafından küçük Elektron roketlerinden birinde fırlatıldı. Asgari enerji kullanarak yol aldığı için uydunun aya ulaşması dört ay daha alacak.

Rocket Lab kurucusu Peter Beck, The Associated Press'e heyecanını kelimelere dökmenin zor olduğunu söyledi.

Beck "Muhtemelen derinleşmek biraz zaman alacak. Bu, iki, iki buçuk yılımızı alan ve yürütmesi inanılmaz, inanılmaz derecede zor olan bir projeydi" dedi. "Yani bu gece hepsini bir araya getirmek ve o uzay aracını aya giderken görmek, kesinlikle epik." ifadelerini kullandı.

Beck, misyonun nispeten düşük maliyetinin - NASA bunu 32.7 milyon dolar olarak belirlediğini - uzay araştırmaları için yeni bir çağın başlangıcını işaret ettiğini söyledi.

Beck, "On milyonlarca dolara, sizi aya, asteroitlere, Venüs'e, Mars'a götürebilecek bir roket ve uzay aracı artık var. Daha önce var olmayan delice bir yetenek." dedi.

Görevin geri kalanı başarılı olursa, Capstone uydusu, ayın etrafında neredeyse doğrusal hale yörüngesi adı verilen yeni bir yörüngeye giren ilk kişi olarak aylarca hayati bilgileri geri gönderecek: yörüngenin bir ucu olan uzatılmış bir yumurta şekli aya yakın, diğeri ondan uzakta geçiyor.

Sonunda NASA, Artemis programının bir parçası olarak astronotların ayın yüzeyine inebilecekleri yörünge yoluna Gateway adlı bir uzay istasyonu yerleştirmeyi planlıyor.

Beck, yeni yörüngenin avantajının yakıt kullanımını en aza indirmesi ve uydunun - veya bir uzay istasyonunun - Dünya ile sürekli temas halinde kalmasına izin vermesi olduğunu söyledi.

28 Haziran'da Yeni Zelanda'dan fırlatılan Electron roketi, dokuz dakika sonra ayrılan Photon adlı ikinci bir uzay aracını taşıyordu. Uydu, altı gün boyunca Photon'da taşındı ve uzay aracının motorları yörüngesini Dünya'dan daha da uzağa yükseltmek için periyodik olarak ateşlendi.

Beck, görevlerini tamamlamış ve hala depoda biraz yakıtı kalmış olan Photon ile ne yapacaklarına önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi.

Beck, "Onunla gerçekten yapabileceğimiz çok sayıda harika görev var" dedi.

Görev için NASA, iki ticari şirketle bir araya geldi: California merkezli Rocket Lab ve Capstone uydusunun sahibi ve işleten Colorado merkezli Advanced Space.

Bu haberde kaynak ANews'tir.

Abone Ol