İşçi Haberleri

Özgür Özel: ''EYT düzenlemesi büyük adaletsizlikler içeriyor''

Özgür Özel, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan kademeli emeklilik mağdurlara destek oldu. ''EYT düzenlemesi büyük adaletsizlikler içeriyor''

Abone Ol

Özgür Özel, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan kademeli emeklilik mağdurlara destek oldu. ''EYT düzenlemesi büyük adaletsizlikler içeriyor,'' dedi.

EYT yasası TBMM'de görüşülüp sonuçlanmasının ardından kabul edildi. EYT kapsamında prim gününü tamamlayan vatandaşlarımız emekli oldu. Prim günü eksiği olanlar 1999 öncesi yasada yer alan, 3600 günden kademeli emeklilik şartlarının EYT'de geçerli olup olmayacağını sorgulayan vatandaşlar, yeni bir mağduriyet ile karşılaştı.

Yen br kanun ile vatandaşlar emekli edilirken, 1 gün ile 17 yıl emekliliği kaçıran vatandaşların emekli edilmemsi büyük tepki çekti. kanunun eksik çıktığını belirten vatandaşlar, kanunun eşit ve adaletli bir şekilde çözülmesini hem meydanlarda yapmış oldukları mitinglerde hem de sosyal medya platformlarından başlatmış oldukları çalışmalar ile adalet arayışını sürdürdü.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından  çalışmalarına üç hafta ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi, ara sonrasındaki ilk çalışma gününde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifini görüştü. Teklifin emeklilik ile ilgili şartları, TBMM’ye sunulan haliyle değişiklik yapılmadan kabul edildi. 

''ÖZGÜR ÖZEL'DEN KADEMELİ EMEKLİLİK MAĞDURLARINA DESTEK''

Özgür Özel, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan kademeli emeklilik mağdurlara destek oldu. ''EYT düzenlemesi büyük adaletsizlikler içeriyor,'' dedi.

Konuya ilişkin açıklamalarına devam eden Özel, ''Bu EYT düzenlemesi büyük adaletsizlikler içeriyor.

Örneğin 2000'den sonra kademe bekleyen vatandaşlar, 17 gün geç sigortalı oldum diye, 17 fazla çalışıcam diyen vatandaşlar, Anayasa Mahkemesi'ne EYT'nin götürülüp götürülemeyeceğini soruyor.

EYT ilk çıktığı aşamada, Anayasa Mahkemesi'ne götürülse, vatandaşlarımızın emeklilikleriyle ilgili bir engelleme olası bir iptal durumunda, karardan itibaren vatandaşların emekli olamaması gibi bi durumun ortaya çıkacağından, bu risk değerlendirildi ve EYT ilk çıktığı aşamada vatandaş emekli olsun maaşı bağlansın diye beklenerek, Anayasa Mahkemesi'ne gitme yolu tercih edilmedi.

Ancak şimdi bu konuda yapılacak il değişiklik ve düzenleme ile eşitliğe aykırılık ilkesi ile Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için, o kanunda yapılacak ilk değişikliği bekliyoruz. Çünkü vaktiyle yapsak olaki, Anayasa Mahkemesi iptal etti dünya kadar beklentiyi bizim üzerinde en çok çalıştığımız hususun durması söz konusu olabilirdi.

İnsanların maaşları bağlansın diye beklendik, o kanun üzerinde yapılacak ki hazırlıkları biliyorsunuz. Yapılacak ilk değişiklikte Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ayrıca Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanunun mağdurlarını, doğrudan  Anayasa Mahkemesi başvuru süreciyle ilgili de olası değerlendirmeleri yapıyoruz, çalışıyoruz,''dedi.

2000 sonrası SGK'lılar için kısmi emeklilik getirilecek mi?

Kısmi emeklilikte yaş haddi işe başlangıç tarihi, çalışılan statüye göre değişiyor. Buna göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli hakkı elde edilecek. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması gerekiyor.

 3600 PRİM GÜNÜ OLANLAR EYT'DEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

30 Ocak günü Meclis'e gelen EYT düzenlemesi ile 3600 prim günü yetkililer tarafından onaylanmadı.. Yürürlükte olan mevzuata göre kademeli emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor.