Jandarma bünyesinde çalışmakta olan güvenlik korucularıözlük haklarının yetersiz olduğunu, zor şartlarda çalıştıklarını belirterek düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. Maddi ve manevi yükümlülüğü yüksek bir iş yapan korucular mevcut çalışma şartları altında ezildiklerini belirtiyor. Birçok mecrada yetkililere seslenerek özlük haklarında bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. 

Maaşlarının en düşük memur maaşından çok daha düşük olduğunu belirten güvenlik korucuları yaptıkları işin tehlikesi ve çalışma koşullarının yanında hak ettikleri ücreti ve özlük haklarına sahip olamadıklarını belirtiyor.

Bulundukları bölgelerde vatanı koruyan güvenlik korucuları mevcut çalışma şartlarında haksızlığa uğradıklarını belirterek bir düzenleme yapılmasını istiyor. 

Darbeyi bildiği i̇ddia edilen Kamış'ın tutukluluğu hakkında karar Darbeyi bildiği i̇ddia edilen Kamış'ın tutukluluğu hakkında karar

Özlük hakları taleplerinin yanı sıra emekli olan güvenlik korucularının yerinin doldurulamaması da tepki çekiyor. Güvenlik korucuları, emekli olan korucuların yerine oğullarının ya da kardeşlerinin geçmesini talep ediyor. Çalışma şartlarından memnun olmayan güvenlik korucuları birçok mecrada yetkililere seslenerek bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.

Güvenlik korucularının çalışma şartlarında düzenleme yapılacak mı?

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim öncesinde güvenlik korucuları hakkında şu değerlendirmelerde  bulunmuştu. 

"Güvenlik Korucuları (GK) ve Gönüllü Güvenlik Korucularının (GGK) görevlendirilmesine ilişkin esaslar 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesi ve aynı Kanunun Ek 18 inci maddesine dayanılarak hazırlanan GK Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illerimizde toplam 57.572 GK görev yapmaktadır. Güvenlik korucularının görev alanı, görevli oldukları köyün hudutlan içinde kalan alandır. Gerektiğinde vali veya kaymakam onayı ile güvenlik korucularının görev alanları, geçici ve süresi belirli olarak köy hudutlan dışına genişletilebilir ve görev yerleri değiştirilebilir.

Özellikle 2017 yılından itibaren GK'larm sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış ve "Geçici" olan adları kaldırılarak "Güvenlik Korucusu" adı altında yeni bir statüye kavuşturulmuştur. GK'larımız, primlerin tamamı devlet tarafından karşılanmak suretiyle 29.04.2017 tarihli 690 sayılı KHK ile 4-a kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

2013 yılında GK'larm yaklaşık 900 TL olan aylık ücretleri, 28 Temmuz 2021 tarihli ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunim 1 inci maddesi; "GK'larm aylık ücretleri, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark, ücret için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde tazminat olarak ayrıca ödenir." uyarınca 2022 yılının Temmuz ayından itibaren 5.500,35 TL'ye çıkarılarak maaşlarının asgari ücretin altında kalmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca GK'lar 2017 yılı itibarıyla harcırah ve operasyon tazminatlarını birlikte alabilmektedirler.

GK'lanmızm özlük hakları ile istek ve sorunlarına yönelik talepleri Bakanlığımızca titizlikle değerlendirilmekte ve ilgili birimlerin görüşleri de alınarak gerekli çalışmalar yapılmaktadır"

Gerekli çalışmalar yapılacağını duyuran Soylu'nun ardından seçimi Cumhur İtttifakı'nın kazanmasıyla göreve gelen yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen güvenlik korucularının çalışma şartlarında değişiklik yapılması talebine ilişkin bir değerlendirmede bulunmadı. 

Güvenlik Korucularının Özlük Hakları Konusundaki Talepleri

1. Özlük Hakları Konusunda Kapsamlı Bir Şekilde 657 Sayılı Devlet Memurları
Kanununa Tabi Tutulması.

a) 657 DMK'da 4A'da Kadro
b) Maaş ve Sigorta Kolunun 5510 Madde de 4/1-C ye Bağlanması
c) İlk Okul, Orta Okul ve Lise, Ön Lisans ve Lisans Mezunları Arasında 1 Deerece Farkın Olması
d) Derece ve Kademenin Verilmesi
e) 3600 Ek Göstergenin Verilmesi
f) Yan Ödemenin Verilmesi
g) Özel Hizmet Tazminatının Verilmesi
h) Evli İki Çocuklu İçin Net Maaş: İlk Okul Mezunu İçin 38.500, Orta Okul ve Lise Mezunu İçin 39.200, Ön Lisans ve Lisans Mezunları İçin 39.900 tl
i) Emeklilikte Emeklilik İkramiyesi
j) Görev (İaşe) Ücretlerinin Günlük (24 saat için) 650 Gösterge Üzerinden Verilmesi (650 Gösterge Rakamının Güncel Tl Karşılığı 494 Liradır.)
k) Yol Ücretinin Km. Başına 650 Göstege Rakamanın Para Karşılığının %3 Oranında Verilmesi
I) Halihazırda Yurt İçi 225 Gösterge Üzerinden Verilen Operasyon Ücretinin Günlük
700 Göstergeye Yükseltilmesi. (700 Göstergesinin Güncel Tl Karşılığı 532 Liradır.)                                                 m) Terör Tazminatının Verilmesi

2. 50 İle 55 Yaşlarında 15 Yıllık Sigortalılık Süresi Olanların İsteğe Bağlı Emeklilik
Hakkının Verilmesi
a) Halihazırda Zorunlu Olan 55 Yaş Emekliliğin Devam Etmesi
b) Emekli Olanların, Şartları Tutan Varsa Kadrosunun Bir Oğluna Verilmesi
3. Güncel Güvenlik Korucusu Kanunu
4. Halihazırda (Mevcut) Emekli Güvenlik Korucularına Asgari Ücret Verilmesi