Denklik affı, genellikle eğitim alanında kullanılan bir terimdir ve yabancı ülkelerde tamamlanan eğitimlerin, Türkiye'deki eğitim sistemine denk kabul edilmesi anlamına gelir. Yani, yurt dışında alınan eğitimlerin, Türkiye'deki eğitim sistemine uygunluğunu belirleyen bir süreçtir.

Denklik affı, genellikle yurt dışında eğitim almış bireylerin Türkiye'ye döndüklerinde, eğitimlerini Türkiye'deki eğitim sistemiyle denk kabul ettirmelerine olanak tanıyan düzenlemeleri içerir. Bu süreç, Milli Eğitim Bakanlığı veya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumlar tarafından yönetilir.

Denklik affı, yurt dışında alınan diplomaların, sertifikaların veya diğer eğitim belgelerinin Türkiye'deki eğitim standartlarına uygunluğunu değerlendirerek, ilgili alanda çalışma veya yükseköğretime devam etme imkanı sağlar. Her denklik süreci, belirli bir yönetmelik ve prosedürler çerçevesinde yürütülür.

Denklik affı, bireylerin yurt dışında aldıkları eğitimlerin Türkiye'de tanınabilirliğini artırmayı ve bu kişilerin kariyer veya eğitim alanındaki hedeflerine daha etkili bir şekilde ilerlemelerini sağlamayı amaçlar. 

EMADDER adına 'kademeli emeklilik' TBMM'de yankılandı! EMADDER adına 'kademeli emeklilik' TBMM'de yankılandı!

Milletvekillerinden destek:

Son olarak Yeniden Refah Partisi'nden Dr. Ercan Özçelik X sosyal medya hesabı üzerinden "Denklik Affı" nın torba yasada olması gerektiğini belirtti. Ardından, İyi Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise Meclis'te "denklik affı" mağdurlarının sesi oldu. Henüz denklik affıyla ilgili bir düzenleme olduğunun bilgisi gelmese de umutlu bekleyiş sürüyor.