5000 prim ve kısmi emeklilik yaş şartı mağduriyetine maruz kalan vatandaşlar "#5000KısmiABOBağkur" etiketiyle çalışma başlattı. 

EYT çözülmediğini, 5000 prim ve kısmi talep değil hak olduğunu belirten mağdurlar haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.  EYT'nin yasal 5000 gün ve kısmi emeklilik neden iade edilmiyor? diyerek tepkilerini sürdürüyorlar. 

EYT BAĞKUR PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK Mİ?

SSK'lı çalışanlar 7200 günden emekliliğe hak kazanırken, BAĞKUR sigortası olanlar için prim gün şartı 9.000 gün oldu. Sigortasını BAĞKUR'dan yaptıranlar prim günlerinin SSK ile eşitlenmesi için beklentilerini sürdürüyor.

Bakan Bilgin, Bağ-kur'lular için erken emeklilik konusunda çalışmaların yapıldığını duyurmuştu. Mart sonunda Ülke TV Canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bilgin, Bağ-Kur’dan emekli olanların 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabildiklerine diğer gruplar ile primin eşitlenmesi taleplerine ilişkin şunları söylemişti;,

“Bağ-Kur’lular kendi işletmelerine sahip olan insanlar. Yani biz öyle tabir ediyoruz; 4b, 4a, 4c diye, 4a’lı yani sigortalı eski sistemde, işçi emekçi onların yanında çalışıyorlar. Bir işverene tabiler. Onların 5 bin küsur prim günü ödemesi sosyal devletin uygulaması olarak doğru bir uygulamadır ama Bağ-Kur, kendi işletmesinde çalışıyor adam. Yanında bazen işçi de çalıştırıyor. Fakat orada benim adil görmediğim bir uygulama var; yanında en fazla 3-5 kişi çalıştıran küçük işletmeleri ayırmak lazım. Orada bir düzenleme yapmak lazım. Böyle bir düzenlemeyi biz çalıştık, çalışıyoruz ama o yeni bir sosyal güvenlik reformunu gerektiriyor. Yapacağız, çalışmamız önümüzde."

3600 kısmi emeklilik ne demek?

Kısmi emeklilik, belli bir yaşa geldiği halde primini tamamlayamayan sigortalılara yaştan emeklilik hakkı tanınıyor. Yaş haddi işe başlama tarihi, çalışılan statüye göre değişiyor. Buna göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli olabilir.

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

Resim