Uzun süre bekleişin ardından EYT düzenlemesi yasalaşarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Düzenlemenin hayata geçmesinin ardından 8 Eylül 1999 sonrası sigortalılar emekli oldu 1999 ve 2000 sonrası sigorta kaydı bulunanlar ise kademeli emeklilik sisteminin getirilecek olmasıyla beraber yeniden gündeme geldi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni reform çalışması sonrasında EYT kapsamı dışında kalan ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanların dikkatine! Bu haber sizin için. İşte detaylar... 

2000'LER EYT YASASINDAN YARARLANACAK MI?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi getirilmesiyle beraber 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlar emeklilik hakkı elde ederken, bir yıl, ay hatta gün farkıyla emeklilik hakkını kaçıranlar, 17 yıl daha çalışmak zorunda oldukları için kademeli emeklilik beklentisine girdi.

Ancak şu anki mevzuata göre, kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı EYT yasası kapsamı dışında kalan ve emeklilik hakkını kıl payı kaçıran kişiler, kademeli emeklilik sisteminin günyüzüne çıkmasını bekliyor. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrası işe girenler için kademeli emeklilik sistemiyle ilgili umutlar yükseliyor..

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

Emeklilikle ilgili getirilecek yeni düzenleme adete reform niteliğinde olacaktır. Bu çalışmayla beraber EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için de avantajlar içereceği konuşuluyor. EYT'den yararlanamayan vatandaşlar için kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışılıyor. Ancak, sistemin nasıl işleyeceği henüz belrisizliğini koruyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından detaylar ortaya çıkacak.

İlerleyen dönemde getirilecek düzenlemeler, EYT dışında kalan ve emeklilik hakkını kaçıran işçiler için müjdeli haber niteliğinde olabilir.  Ancak, kesin detayların ve uygulamanın nasıl olacağı şu an için netlik kazanmadı.