2018 yılında yayımlanan KHK ile belediyelerde çalışan kadrosuz taşeron işçiler, belediyelerde kurulan şirketlere aktarılarak "belediye şirket işçileri" olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak 696 KHK'lı belediye şirket işçileri, aynı işi yaptıkları kadrolu çalışanların aksine taşeron olarak adlandırılırken birçok haktan da mahrum bırakıldı. 

696 KHK'lı belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor.

Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor. 

Zorlaşan yaşam koşullarından dolayı maddi ve manevi sıkıntı yaşayan 696 KHK'lı belediye şirket işçileri, aynı işi yaptığı kadrolu kişilerle eşit haklara sahip olmak istiyor. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yaptıklarını belirten belediye şirket işçileri yaşadıklarının adaletsizlik olduğunu belirterek norm kadroya geçmeyi talep ediyor. 

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Günümüzde belediye şirket işçilerinin kadrosuz olmasının büyük haksızlık olduğunu belirten 696 KHK'lı belediye şirket işçileri yaşadıkları mağduriyeti yetkililerin görmemesine de tepki gösteriyor. Sık sık sosyal medya uygulamalarında etkinlik düzenleyen belediye şirket işçileri X'te (Twitter) de sık sık gündem oluyor. Haklarını almak için iş dışında da mesai harcayarak gündeme damga vuran belediye şirket işçileri kadro taleplerinde kararlı. 

Kadroya alınmak için imza kampanyası başlatan belediye çalışanları yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile döküyor: 

2018 Yılında Hükümetimiz tarafından çalışanlar adına bazı değişiklikler yapılmış, taşeron sisteminin yaşattığı mağduriyeti gidermek için kamu adına çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınması karara bağlanmıştır.

Kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) adına çalışan işçiler 4-D kadrosuna alınıp hem maddi hem de sosyal haklara kavuşurken, Belediye iktisadi teşebbüsleri (BİT) adına çalışan belediye işçileri belediyeler bünyesinde kurulan şirketlere sürekli işçi olarak aktarılmıştır.

Bu durum iki büyük ayrıma ve zorlayıcı mağduriyetlere yol açmıştır. KİT çalışanları gerçek anlamda kadro alarak haklarına kavuşurlarken, BİT çalışanları adına yapılan tek şey taşeron adının değiştirilip yerine şirket adının gelmesi olmuştur. Taşeron sistemindeki tüm sorunlar devam etmiştir. BİT çalışanlarına gerçek anlamda iş güvencesi sağlanamamış, işverenin keyfi uygulamaları karşısında bile çaresiz bırakılmışlardır.

Öyle ki belediye çalışanlarının da hakkı olmasına rağmen KİT çalışanlarının aldığı ilave tediye bile türlü bahanelerle BİT çalışanlarına verilmemiştir.

İkinci büyük sorun ise belediye işçileri arasında, belediyenin kadrolu çalışanları ve şirket çalışanları gibi iki farklı gurup oluşmuş, aynı birimde aynı işi yapan biri kadrolu diğeri şirket işçisi çalışan arasında hem maddi hem de sosyal haklar bakımından büyük farklar oluşmuştur.

Ve ayrıca belediye şirketlerine sürekli işçi olarak geçirilen çalışanlar tayin-becayiş gibi haklardan mahrum bırakılmış, bu kural başta aile birliğinin sağlanamaması gibi ciddi bazı diğer sorunlara yol açmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda açıklanan sebepler ve sonuçlarından ötürü, 500 binin üzerindeki belediye işçisi büyük mağduriyet ve zorluk yaşamaktadırlar. Tüm bu sorunların çözülmesi, nihayete erdirilmesi, mağduriyetin giderilmesi ve iş barışının sağlanması için kadro adı altındaki sözde uygulamanın sonlandırılıp 696 KHK'lı belediye çalışanlarına ''gerçek kadro'nun verilmesini, ilave tediye hakkının iade edilmesini , tayin-becayiş gibi insani hakların sağlanmasını hükümetimizden ve devletimizden talep ediyoruz. İstenilmesi durumunda sorunları ve çözüm talebimizi iletmek üzere belediye çalışanlarından oluşan bir ekip ile birlikte  yetkililerimiz ile görüşmekten mutluluk duyarız.

Belediye çalışanlarının düzenlediği imza kampanyasına katılmak için tıklayınız. 

696 KHK'lı belediye şirket işçileri kadroya alınacak mı?

Belediye şirket işçileri, kadrosuz kalmalarının büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade ediyorlar. Yaşadıkları sorunlara yetkililerin kayıtsız kalmasına da isyan ediyorlar. 4D statüsüne geçmek için sosyal medya dahil olmak üzere birçok platformda yetkililere çağrıda bulunan belediye şirket işçileri, taleplerinin dikkate alınması adına çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

Belediye şirket işçilerinin kadroya geçiş talebi uzun süredir gündemde olmasına rağmen, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmış değil. Bu durum işçilerin mağduriyetine ve belirsizliğine yol açıyor. Belediye yetkililerinin bu konuda bir an önce net bir tutum sergilemesi ve işçilerin haklarını koruması gerekiyor.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, TV100 kanalında yayınlanan Kübra Par'la Farklı Açılar programına konuk oldu. 

Taşeron ve belediye şirket işçilerinin kadro beklentisine değinen Erbakan, taşeron ve belediye şirket işçilerine kadro için kanun teklifleri vereceklerini açıkladı. 

Fatih Erbakan'ın açıklamasının ardından birkaç gün geçti. Yüz bini aşkın taşeron ve belediye şirket işçisi kanun tekliflerinin Meclis'e sunularak kabul edilmesini bekliyor. Ancak Erbakan, henüz konuya ilişkin bir kanun teklifinde bulunmadı.