ABD, üç askeri uçakla paraşütle indirdiği 30,000'den fazla yemekle Gazze'ye ilk hava yardımını gerçekleştirdi.

İsrail basınından yeni bir iddia: ABD ve İran'dan temsilciler Umman'da "gizli toplantı" yaptı İsrail basınından yeni bir iddia: ABD ve İran'dan temsilciler Umman'da "gizli toplantı" yaptı

ABD Merkez Komutanlığı operasyonun Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile birlikte gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yetkililer bu yardımın Başkan Joe Biden tarafından Cuma günü duyurulan yardımların ilki olduğunu belirttiler.

38.000'den fazla yemek 

ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, C-130'ların Gazze kıyı şeridi boyunca 38.000'den fazla yemek bıraktığı belirtildi.

"Bu hava indirme operasyonları, kara koridorları ve güzergahları üzerinden yardım akışını genişletmek de dahil olmak üzere Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırmak için sürdürülen çabaların bir parçasıdır."

ABD'nin ilk yardımı

Aralarında İngiltere, Fransa, Mısır ve Ürdün'ün de bulunduğu diğer ülkeler daha önce Gazze'ye havadan yardım atmışlardı, ancak bu ABD tarafından yapılan ilk yardım.

Başkan Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin "İsrail'in daha fazla insana ihtiyaç duydukları yardımı ulaştırmak için daha fazla kamyon ve daha fazla güzergahı kolaylaştırması konusunda ısrarcı olacağını" söyledi. 

ABD'li yetkililer İsrail'in, sahadakilerin güvenliğini sağlamak için dikkatle planlanan misyonu desteklediğini söylüyor.

Yardım kuruluşları ise hava yoluyla yardım ulaştırmanın verimsiz, pahalı ve karmaşık bir yöntem olduğunu belirtiyor.

ABD'nin bu yöntemi tercih etmesi, insani krizin ciddiyetini ve Gazze'deki sivillere karayoluyla yardım ulaştırmanın zorluğunu gözler önüne seriyor.

BM Dünya Gıda Progrmamı'dan açıklama: Kıtlığa yakın

BM Dünya Gıda Programı, son haftalarda çok az yardım alan ve tahminen 300,000 kişinin çok az gıda ya da temiz su ile yaşadığı kuzey Gazze'de bir kıtlığın yakın olduğu uyarısında bulundu.

Kaynak:  BBC