Alman hükümeti, Gazze’deki İsrail’in yardım bekleyen Filistinli sivillere yönelik saldırıyı kınamaktan kaçındı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kathrin Deschauer, düzenlediği basın toplantısında, Gazze’de yardım bekleyen Filistinli sivillere yönelik saldırıyı değerlendirdi.

Deschauer, saldırıyı “çok trajik bir olay” olarak niteleyerek, “Acil ihtiyaç duydukları gıdaya ulaşmaya çalışan bu kadar çok sayıda sivilin ölümünün nasıl gerçekleştiğine ilişkin koşulların acilen açıklığa kavuşturulması gerektiği açıktır." dedi.

"SİVİLLERİN KORUNMASI EN ÖNEMLİ ÖNCELİKTİR"

Bu olayın aydınlatılmasına ilişkin beklentileri temasta bulundukları İsrail hükümetine aktardıklarını söyleyen Deschauer, "Özellikle böylesine dramatik bir durumda sivillerin korunması en önemli önceliktir." ifadesini kullandı.

Deschauer, “Fransa bunu şiddetle kınadı, böyle bir katliamı kınamak sizin için neden zor?” şeklindeki soru üzerine, bu konuda açık ifadeler kullandığını savundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Deschauer, şöyle devam etti:

"Bize gelen haberlerin ürkütücü olduğunu, durumun açıklığa kavuşturulması için çok açık bir şekilde çağrıda bulunduğumuzu, böylesine dramatik bir durumda sivillerin korunmasının her şeyden önemli olduğunu ve görüşmelerde bulunduğumuzu söyledim. Gazze'de daha fazla insanın ölmemesi ve esirlerin serbest bırakılması için çatışmalarda insani bir ara talep ediyoruz. Bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz."

SAHADAKİ KOŞULLARIN UYGUN OLMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI

Yiyecek bulma konusunda çaresiz olan insanların bunu güvenli şekilde yapabilmesi gerektiğini belirten Deschauer, acil yiyecek ihtiyaç duyduklarından dolayı bu insanların hayatlarının güvenli olması için sahadaki koşulların uygun olması gerektiğini söyledi.

Deschauer, bu bağlamda bu olayın nasıl gerçekleştiğinin aydınlatılmasını ve bunun bir daha tekrarlanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Uluslararası organizasyonların bu katliamın aydınlatılmasına katılmasını talep edilip edilmediğine ilişkin soruya Deschauer, “Açıklığa kavuşturulmasına katkıda bulunacak ve ışık tutacak her şeyi memnuniyetle karşılanacağına inanıyorum.” yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e savaş suçu kanıtlarıyla yanıt Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e savaş suçu kanıtlarıyla yanıt

"BUGÜN BU KONUDA SÖYLEYEBİLECEĞİM HERŞEYİ SÖYLEDİM"

Toplantıya katılan Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner de AA muhabirinin, "Başbakan Scholz, bundan 2 yıl önce Federal Mecliste ‘sivillerin öldürülmesi savaş suçudur' ifadesini kullanmıştı. Şimdi Gazze’deki siviller öldürüldüğünde bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Deschauer’in haklı olarak şimdi bu korkunç olayın koşullarını açıklığa kavuşturmak gerektiğini söylediğini aktardı.

Gazetecilerin sorularında, İsrail ordusunun bir katliam yaptığı iddiasını dile getiren Büchner, bu konudaki koşulların henüz bilinmediğini ve bir şeyin değerlendirilmesinde konunun aydınlatılmasının önemli olduğunu söyledi.

Büchner, "Gazze’de Ekim 2023'ten beri aralarında 15 bin kadın ve çocuğun yer aldığı 30 binden fazla insan, halkın yüzde 1,5’i, İsrail saldırılarında öldürüldü. 7 Ekim (olayları) 30 bin kişinin öldürülmesini haklı çıkarıyor mu? Yani İsrail’in kendini savunma hakkı ne zaman bitiyor?" şeklindeki soruya cevap vermekten kaçınarak, "Bugün bu konuda söyleyebileceğim her şeyi söyledim." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı